Redactie
Redactie Wielrennen 12 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Charlotte Kool behaalt eerste gele trui Tour de France Femmes

Charlotte Kool kon haar geluk niet op met de zege in de eerste etappe van de Tour de France Femmes in Den Haag. De sprintster van dsm-firmenich PostNL was de beste in de sprint en veroverde zo de eerste gele trui in deze Tour de France. “Ik denk dat dit de beste dag in mijn leven is”, zei de 25-jarige wielrenster. “Alles komt vandaag samen.”

“Het is niet te geloven”, zei Kool in het flashinterview na afloop. “Dit is een droom die uitkomt. Het was zeker geen gemakkelijk seizoen. Maar deze dag, daar ging het allemaal om.”

Kool sprak van een hectische sprint. “Maar daar houd ik van, ik houd van die chaos”, zei ze. “Ik begon de sprint heel vroeg en dacht dat het te lang zou zijn. Het deed heel veel pijn, maar het was uiteindelijk genoeg. Ik heb er geen woorden voor.”

Trots

De sprintster kende dit seizoen een moeizame start, na een sterk seizoen vorig jaar met dertien overwinningen. Ze werd ziek aan het begin van het seizoen en na acht tweede plaatsen was er in de Baloise Ladies Tour in juli eindelijk een overwinning. De overwinning in Den Haag is pas de tweede dit jaar, maar wel haar grootste. “Ik wil het team en alle mensen om me heen bedanken die altijd in me zijn blijven geloven”, zei ze.

Ploegleider Albert Timmer vond ook dat iedereen in het team trots mag zijn. “Iedereen is ook echt blij. Als je een etappe in de Tour wil winnen, is het het beste om meteen de eerste te winnen”, verwees hij ook al naar de Tour de France bij de mannen waar dsm-firmenich PostNL eind juni de eerste etappe won. “Het team heeft het echt goed gedaan. We hadden een goed plan en hebben daaraan vastgehouden en de manier waarop Charlotte het heeft afgemaakt, was van een heel hoog niveau.”

Timmer noemt de zege in Nederland heel bijzonder. “Er zijn niet zo veel kansen om dicht bij huis te winnen, dus dit is heel speciaal voor ons.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP