Redactie
Redactie Wielrennen 12 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Wielrenster Charlotte Kool wint eerste etappe Tour de France Femmes

Wielrenster Charlotte Kool heeft de eerste etappe van de Tour de France Femmes gewonnen en daarmee de gele trui veroverd. De 25-jarige sprintster van dsm-firmenich PostNL versloeg na 123 kilometer tussen Rotterdam en Den Haag Anniina Ahtosalo uit Finland en Elisa Balsamo uit Italië in de massasprint. Topfavoriete Lorena Wiebes kon zich niet mengen in de sprint.

Voor Kool is het de eerste etappezege in de Ronde van Frankrijk, die sinds 2022 in de huidige vorm wordt georganiseerd. Ze vertrekt dinsdagochtend in het geel in de tweede etappe van Dordrecht naar Rotterdam. Later op de dag is er ook nog een tijdrit in Rotterdam.

De wielrensters vertrokken om 12.15 uur bij het Depot Boijmans Van Beuningen voor een geneutraliseerd deel door Rotterdam en kregen na ruim een half uur het officiële startsein. Het tempo ging omhoog, maar echte ontsnappingen bleven aanvankelijk uit. De eerste aanval kwam van de Poolse Agnieszka Skalniak-Sójka, de Italiaanse Gaia Masetti en Iurani Blanco uit Spanje, maar veel ruimte kregen ze niet.

Valpartij

De Italiaanse Cristina Tonetti demarreerde met nog 78 kilometer te gaan en wist een voorsprong van ongeveer een minuut op te bouwen. Ze ging ook als eerste door de Maasdeltatunnel en pakte aan het einde van de tunnel de 2 punten voor de bergtrui, die ze nu tot het einde van de etappe van woensdag in haar bezit heeft.

Fem van Empel raakte achterop door een valpartij, waarbij ook klassementsrenster Gaia Realini uit Italië en de olympisch kampioene tijdrijden Grace Brown betrokken waren. De schade voor hen bleef beperkt.

Mechanisch defect

Marianne Vos won de tussensprint op Groeneweg in het Westland. Daarna was het nog 37 kilometer richting Den Haag, waar de streep getrokken was in Kijkduin. In de slotkilometers nam Demi Vollering van SD Worx – Protime het initiatief voorin in het peloton, voor haar ploeggenote Wiebes.

Barbara Guarischi trok vervolgens de sprint aan voor Wiebes, maar die kon door een mechanisch defect niet versnellen. Kool profiteerde door de Italiaanse te passeren en de rest ruim voor te blijven. Vos eindigde als vijfde, Mylène de Zoete werd zevende.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP