Redactie
Redactie Tennis 30 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Botic van de Zandschulp verslaat ranglijst derde Carlos Alcaraz bij US Open

Botic van de Zandschulp heeft in de tweede ronde van de US Open voor een grote stunt gezorgd door de als derde geplaatste Carlos Alcaraz uit te schakelen. De Nederlandse nummer 74 van de wereldranglijst won in het Arthur Ashe Stadium in New York in drie sets van de 21-jarige Spanjaard: 6-1 7-5 6-4.

Na 2 uur en 19 minuten maakte Van de Zandschulp het af op zijn eerste wedstrijdpunt. Hij sloeg een service door het midden en die was Alcaraz te machtig. De 28-jarige Nederlander vierde de sensationele zege ingetogen en balde zijn vuist. Coach Peter Lucassen en Paul Haarhuis, de captain van het Nederlands Daviscupteam, leken in de box van Van de Zandschulp amper te kunnen bevatten wat zich in het Arthur Ashe Stadium – het grootste tennisstadion ter wereld – had afgespeeld.

Van de Zandschulp kwam in de derde set met 3-2 voor te staan, maar hij leverde zijn break voorsprong direct weer in. Hij besloot de game met een dubbele fout en Alcaraz leek even het momentum te hebben. De Spanjaard kwam op 4-3 voor en wilde doordrukken, maar de Nederlander kwam met een moeizame game op 4-4, door op gamepunt een ace te slaan. In de game erop profiteerde hij – opnieuw – van een reeks fouten van de Spanjaard, waarna hij het gedecideerd afmaakte.

Grootste verrassing

In de eerste set liep Van de Zandschulp snel uit naar een 3-0-voorsprong en na iets meer dan een half uur had hij de set al binnen. In de tweede set kwam hij met een break voor, maar die voorsprong leverde hij direct weer in. Op 5-5 plaatste hij opnieuw een break, waarna hij het afmaakte met een lovegame. Het bleek de opmaat voor de grootste verrassing van het toernooi tot nog toe.

Van de Zandschulp won maar liefst 28 punten aan het net, van de 35 keer dat hij aan het net verscheen. Hij won 78 procent van de punten op zijn eerste opslag, tegenover slechts 60 procent voor Alcaraz.

Jack Draper

In de volgende ronde neemt de Veenendaler het op tegen de Brit Jack Draper, de nummer 25 van de wereld.

Van de Zandschulp had in de eerste ronde van het Amerikaanse grandslamtoernooi de Canadees Denis Shapovalov verslagen. De 28-jarige Nederlandse tennisser bereikte in 2021 de kwartfinales van de US Open. Hij werd toen uitgeschakeld door Daniil Medvedev.

Alcaraz won de US Open in 2022. De huidige nummer 3 van de wereldranglijst schreef dit jaar Roland Garros en voor de tweede keer Wimbledon op zijn naam. Hij werd vorig jaar in de halve finale in New York uitgeschakeld door Medvedev.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP