Redactie
Redactie Vechtsport 11 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Bokssters Khelif en Lin Yu-ting trotse vlaggendragers bij sluiting Olympische Spelen

De veelbesproken bokssters Imane Khelif uit Algerije en Lin Yu-ting uit Taiwan zijn benoemd tot vlaggendragers tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen. Ze sloten het olympisch bokstoernooi allebei af met een gouden medaille. Khelif en Lin Yu-ting maakten deze Spelen deel uit van een grote gendercontroverse.

De 25-jarige Khelif draagt de Algerijnse vlag samen met 800 meter-loper Djamel Sedjati. Khelif won goud in de categorie tot 66 kilogram.

De 28-jarige Lin, die uitkwam in de klasse tot 57 kilogram, leidt het Taiwanese team zondagavond door het Stade de France samen met 200 meter-sprinter Yang Chun-han. Taiwan doet op de Olympische Spelen mee onder de naam ‘Chinese Taipei’ om China niet voor het hoofd te stoten. China beschouwt Taiwan als deel van het eigen grondgebied.

Diskwalificatie

Khelif en Lin Yu-ting werden vorig jaar gediskwalificeerd voor de wereldkampioenschappen nadat ze niet door een gendertest waren gekomen omdat ze een, voor een vrouw, te hoge testosteronspiegel hadden.

Doordat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de internationale boksbond IBA door een bestuurlijk schandaal niet meer erkent, organiseert het olympisch comité het olympisch bokstoernooi tegenwoordig zelf. Daardoor konden Khelif en Lin Yu-ting op de Spelen wel meedoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP