Redactie
Redactie Vechtsport 3 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Boksster Imane Khelif verzekert Olympische medaille na winst tegen Hamori

De veelbesproken boksster Imane Khelif heeft zich op de Olympische Spelen gekwalificeerd voor de halve finales van de klasse tot 66 kilogram. De jury kende de Algerijnse in haar partij tegen de Hongaarse Anna Luca Hamori unaniem de overwinning toe (5-0). Na de overwinning kwam er veel emotie los bij Khelif. Huilend verliet ze de zaal. Door het bereiken van de halve finales is Khelif zeker van een medaille. Er is in het boksen geen strijd om de derde plek.

Om Khelif is veel te doen in Parijs. Vorig jaar op het WK in New Delhi stelde de internationale boksbond IBA dat de Algerijnse niet door een gendertest kwam omdat ze een, voor een vrouw, te hoge testosteronspiegel had. Daarop werd Khelif gediskwalificeerd. De resultaten van de test zijn niet openbaar gemaakt.

Doordat het IOC de IBA vanwege een bestuurlijk schandaal niet meer erkent, organiseert het olympisch comité het olympisch bokstoernooi tegenwoordig zelf. Daardoor kan Khelif op de Spelen wel meedoen. Hetzelfde geldt voor de Taiwanese bokster Lin Yu-ting, die op het WK in New Delhi om dezelfde reden werd gediskwalificeerd.

‘Duidelijke definitie’

Khelif nam het in achtste finales van de Olympische Spelen op tegen de Italiaanse Angela Carini, die al vroeg in het gevecht een paar rake klappen kreeg en zich na 46 seconden terugtrok. De IBA staat achter Carini en beloofde zaterdag 50.000 dollar aan prijzengeld aan haar toe te kennen.

Voorzitter Thomas Bach van het IOC staat achter de beslissing om bokssters Khelif en Lin Yu-Ting aan de Spelen te laten deelnemen. “We hebben twee boksers die als vrouw zijn geboren”, zei hij op een persconferentie. “Ze zijn opgevoed als vrouw, ze hebben een paspoort gekregen als vrouw en ze hebben jaren als vrouw gevochten. Dat lijkt me een duidelijke definitie van een vrouw.”

‘Wetenschappelijke informatie’

“Er was nooit enige twijfel geweest of ze vrouwen waren”, zei Bach. “Wat we nu zien is dat sommigen een andere definitie willen hebben van wanneer iemand een vrouw is. Ik kan ze alleen maar uitnodigen om met wetenschappelijke informatie te komen voor wanneer iemand wel of geen vrouw is.”

Khelif neemt het dinsdag in de halve finales op tegen Janjaem Suwannapheng uit Thailand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP