Redactie
Redactie Hockey 7 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Hockeysters verslaan Argentinië met 3-0 in halve finale Olympische Spelen

Aanvoerster Xan de Waard vond de wedstrijd van de hockeysters tegen Argentinië in de halve finale van de Olympische Spelen de beste van het toernooi. Oranje liet het Zuid-Amerikaanse land, een van de grootste uitdagers van de afgelopen jaren, met 3-0 kansloos.

“Het was een wedstrijd waarin we met heel veel lef en durf hebben gespeeld. We hebben echt gedomineerd vandaag. Dit was de beste wedstrijd van het toernooi, dat kun je wel stellen”, zei De Waard.

In de kwartfinales – en ook in de poulefase – oogde het spel van Nederland nog een stuk minder overtuigend. “We willen groeien in het toernooi en iedereen verwacht dat we meteen ons beste spel laten zien. Maar je fietst niet zomaar de Olympische Spelen door. Je groeit als team. Als we nog één stapje zetten, dan zijn we er helemaal klaar voor.”

Ongeval

Captain De Waard doelde daarmee op de eindstrijd van vrijdag, als China of België de tegenstander is. “We voelen veel druk van buitenaf, maar we zijn hier maar voor één ding. We weten ook dat als het niet makkelijk gaat, dat we dan moeten strijden. Waar we die andere halve finale gaan bekijken? Niet op een groot scherm, maar rustig op ons bed.”

De Waard ging ook nog kort in op het ongeval met Joosje Burg, die in de eerste helft hard in haar gezicht werd geraakt. Haar hoofd bloedde hevig. “Ze kreeg heel ongelukkig een bal in haar gezicht en het bloedt nog steeds. Ik hoop voor haar dat ze erbij kan zijn vrijdag.”

Zorgen

Bondscoach Paul van Ass werd ook gevraagd naar de ernst van de blessure van Burg. “Ik maak me zorgen. Ze gaan onderzoeken verrichten en praten mij vanavond bij”, aldus Van Ass, die Burg in de tweede helft nog even liet terugkeren. “Dat was om het even te testen, of het oké voelde. Is het verstandig om haar in de finale op te stellen? We weten het niet, want ze kon niet fatsoenlijk ademhalen.”

Van Ass gold vooraf met zijn ploeg als de torenhoge favoriet voor goud en is daar één zege van verwijderd. “Het probleem is de verwachting. Dit team heeft een patroon gecreëerd dat we wel even het goud winnen, maar negen speelsters hebben nog nooit op de Spelen gestaan”, aldus de coach. “De schoonheid van het Nederlandse hockey is dat we steeds weer met nieuwe generaties komen en dat maakt ons zo sterk.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP