Redactie
Redactie Volleybal 5 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Beachvolleybalsters Stam en Schoon vroegtijdig uitgeschakeld op Olympische Spelen

Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon zijn op de Olympische Spelen van Parijs in de achtste finales uitgeschakeld. De Spaanse Daniela Álvarez en Tania Moreno waren in drie sets te sterk voor het Nederlandse koppel: 18-21 21-19 15-13.

Stam (25) en Schoon (22) strandden in Tokio nog voor de achtste finales. Na één overwinning en twee nederlagen in de groepsfase verloren ze toen in een tussenronde. Drie jaar later was hun status dermate veranderd dat ze favoriet waren tegen het jonge Spaanse koppel.

De nederlaag was onnodig, beseften beide speelsters. In de tweede set gaven ze een voorsprong van 4 punten (18-14) weg. In de derde set pakten de Spaanse vrouwen bij 11-9 een marge van 2 punten waarna ze bij 14-13 hun derde matchpoint benutten.

‘Het bleef een gevecht’

Stam zag de problemen in de eerste set nog niet aankomen. “Die wonnen we overtuigend, al klopte niet alles. Maar we konden dat in de tweede set lang doorzetten.” Daar was wel een time-out bij een 5-2 achterstand voor nodig. “We hebben er een stukje rust in gebracht, met wel felheid in de acties. En de twijfel die erin sloop eruit gegooid.” Het resulteerde in 5 punten op rij. “Het bleef een gevecht, we hebben dat niet goed genoeg gedaan.” Er vielen ook harde woorden. “We hebben wel wat tegen elkaar gezegd, ja. Maar we zijn altijd samen gebleven”, aldus Stam.

Schoon pinkte een traan weg: “We weten dat als het even niet loopt dit niveau te hoog is.” Van onderschatting was, ondanks drie eerdere overwinningen op de Spaansen, ook geen sprake geweest. Stam: “Het is wel een goed team. Zij pakten zilver op het laatste EK en de eerste keer dat wij van ze wonnen was ook op een EK in de troostfinale.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP