Redactie
Redactie Hockey 5 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Annan met Chinese hockeysters naar halve finales op Olympische Spelen

Bondscoach Alyson Annan heeft zich op de Olympische Spelen met de Chinese hockeysters gekwalificeerd voor de halve finales. De voormalige bondscoach van de Nederlandse vrouwen won in het Yves-du-Manoir Stadion met 3-2 van haar vaderland Australië. Annan speelde meer dan tweehonderd interlands voor Australië en werd twee keer uitgeroepen tot beste speelster van de wereld (1998 en 2000).

De 51-jarige Annan leidde de Nederlandse hockeysters naar talloze prijzen, waaronder de wereldtitel in 2018 en het olympisch goud in 2021. Een half jaar na de Spelen van Tokio stapte ze op als bondscoach na onvrede binnen de selectie over de groepscultuur en het teamklimaat.

Enkele maanden na haar vertrek bij Oranje ging Annan aan de slag als bondscoach van China. Ze mocht een indrukwekkende staf samenstellen, met onder meer haar leermeester en de Australische hockeylegende Ric Charlesworth als haar assistent.

Halve finales

In de halve finales van het olympisch hockeytoernooi speelt China tegen de winnaar van het duel tussen België en Spanje. De Belgen staan onder leiding van de Nederlander Raoul Ehren. Mocht China de halve eindstrijd winnen, dan wacht in de finale mogelijk een confrontatie met Nederland. Oranje begint maandag om 17.30 uur aan de kwartfinales tegen Groot-Brittannië.

“We wisten dat we dit konden, maar we zijn hier niet voor een plek bij de beste vier”, zei Annan na de wedstrijd tegen haar speelsters. “We zijn trots, we zijn blij. Maar dit is niet het einde.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP