Redactie
Redactie Vechtsport 4 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Algerijnse boksster Khelif krijgt steun president ondanks gendertest controverse

De omstreden Algerijnse boksster Imane Khelif heeft een steunbetuiging ontvangen van de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune. Khelif verzekerde zich zaterdag van een medaille bij de Olympische Spelen door de Hongaarse Anna Luca Hamori te verslaan.

“Jij hebt Algerije, de Algerijnse vrouwen en het Algerijnse boksen geëerd. We zullen aan je zijde staan, ongeacht je resultaten. Veel succes in de volgende twee ronden en verder”, schreef president Tebboune op X.

Om Khelif is veel te doen in Parijs. Ze nam het in achtste finales van de Olympische Spelen op tegen de Italiaanse Angela Carini, die al vroeg in het gevecht een paar rake klappen kreeg en zich na 46 seconden terugtrok.

Gendertest

Vorig jaar op het WK in New Delhi stelde de internationale boksbond IBA dat Khelif niet door een gendertest kwam omdat ze een, voor een vrouw, te hoge testosteronspiegel had. Daarop werd de Algerijnse gediskwalificeerd. De resultaten van de test zijn niet openbaar gemaakt.

Doordat het IOC de IBA vanwege een bestuurlijk schandaal niet meer erkent, organiseert het olympisch comité het olympisch bokstoernooi tegenwoordig zelf. Daardoor kan Khelif op de Spelen wel meedoen.

Minimaal brons

Khelif neemt het dinsdag in de halve finales op tegen Janjaem Suwannapheng uit Thailand. Door het bereiken van de halve finales is Khelif zeker van minimaal brons. Er is in het boksen geen strijd om de derde plek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP