Redactie
Redactie Waterpolo 27 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Waterpolosters nemen wraak op Hongaren met sterke start op Olympische Spelen

De waterpolosters zijn het olympisch toernooi in Parijs sterk begonnen. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis won met 10-8 van Hongarije, dat gold als de zwaarste tegenstander in de poule. Lola Moolhuijzen en Bente Rogge maakten met treffers in de laatste minuut het verschil. Rogge was zelfs drie keer trefzeker in de wedstrijd.

Het duel was beladen, want de Hongaarse ploeg had Oranje op het WK begin dit jaar in Doha uit de halve finales gehouden. De periodestanden in het Aquatics Centre van Parijs waren 4-2, 0-1, 2-3 en 4-2. De volgende tegenstander is maandag China. De eerste twee in de poule verzekeren zich van een plek in de kwartfinales.

Oranje opende flitsend en stond in de eerste periode al vrij snel met 3-0 voor na goals van de uitblinkende Simone van de Kraats (strafbal), Sabrina van der Sloot en Rogge. Hongarije, de vicewereldkampioen, kwam na de eerste time-out beter voor de dag. Na twee tegengoals ontvouwde zich een spannend schouwspel van twee aan elkaar gewaagde ploegen. Voor beide doelen ging het er soms hard aan toe.

Aansluiting

In de tweede periode vond Hongarije de aansluiting en werd het 4-4 en vanaf dat moment ging de score redelijk gelijk op. Hongarije profiteerde optimaal van de ‘manmeersituaties’ en scoorde drie keer in overtal, terwijl Nederland opvallend vaak de bal op de lat of de paal wierp. In de vierde en laatste periode liep Oranje uit naar 8-6 dankzij goals van Maartje Keuning en Vivian Sevenich, maar Hongarije kwam terug tot 8-8. In de slotminuut scoorde Moolhuijzen in overtal en miste Hongarije in de tegenaanval. De keepster was mee naar voren, waardoor Rogge in de laatste seconde de bal in een leeg doel kon gooien.

Moolhuijzen was na afloop blij met haar treffer, waarmee Oranje op 9-8 kwam. “Ik ving de bal en dacht: het is nu of nooit. Ik zag de bal in eerste instantie niet in het doel gaan, omdat ik onder water terechtkwam. Maar toen ik iedereen hoorde juichen was ik enorm blij”, aldus de 19-jarige waterpoloster. “We wilden sterk starten en dat is gelukt.”

De Nederlandse waterpolosters veroverden een jaar geleden in het Japanse Fukuoka voor de tweede keer in de geschiedenis de wereldtitel. Het was de eerste mondiale hoofdprijs sinds het olympisch goud in 2008 in Beijing. De ploeg vervolgde het succes met het winnen van de Europese titel in januari van dit jaar in eigen land. Een maand later eindigde Oranje op de vijfde plaats op het WK in Doha.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP