Redactie
Redactie Wielrennen 8 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Vingegaard overwint vrees na zware val en hervat wielrennen in Tour de France

Jonas Vingegaard stond doodsangsten uit nadat hij begin april tijdens een afdaling in de Ronde van Baskenland zwaar ten val was gekomen. Het was zo erg dat ik dacht dat ik zou sterven”, vertelde de Deense wielrenner van Visma – Lease a Bike tijdens een persbijeenkomst op de eerste rustdag van de Tour de France.

Na de eerste schrik was er een ander besef, vertelde Vingegaard, winnaar van de laatste twee edities van de Tour. “Toen ik daar een tijdje lag, dacht ik: als ik dit overleef, stop ik met wielrennen. En nu zit ik toch weer hier.”

Vingegaard brak bij de val onder meer een sleutelbeen en meerdere ribben en liep ook een longkneuzing op. Tot de start van de Tour, ruim een week geleden in Florence, reed hij geen koers meer. Wel trainde de Deen lang op hoogte in het Franse Tignes. Na negen etappes staat Vingegaard derde in het klassement met een achterstand van 1 minuut en 15 seconden op de Sloveen Tadej Pogacar.

Focus op tijd

“Mijn familie was er altijd en heeft me zeer ondersteund. Maar het was moeilijk: Trine, mijn vrouw, dacht ook dat ik doodging toen ik daar lag”, vertelde Vingegaard, terugkijkend op de afgelopen maanden. “Ik word in deze Tour met de dag beter. Ik ben verder dan ik ooit had gedacht. Een vergelijking met vorig jaar kan ik niet maken. We hebben ook pas één bergetappe gehad. Misschien ben ik iets minder. Het is goed dat de Tour tot nu toe relatief makkelijk is geweest.”

Zijn afwachtende rijden in de gravelrit van zondag werd hem met name door Pogacar kwalijk genomen. Terwijl met ook de Belg Remco Evenepoel de complete top 3 van het klassement op weg was naar de kop van de wedstrijd, weigerde Vingegaard mee te rijden. “De focus was alleen gericht op geen tijd verliezen. Dat is gelukt. Wat doe ik als ik meerijd met die twee en dan lek rijd?”

Meer concurrenten

Pogacar verweet Vingegaard alleen oog te hebben voor het wiel van de Sloveen van UAE Team Emirates. “Maar ik zie zeker meer concurrenten, eigenlijk de hele top tien”, antwoordde de Deen. “Als mensen onze tactiek niet begrijpen is dat hun probleem.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP