Redactie
Redactie Wielrennen 10 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Vingegaard boekt eerste ritzege Tour de France, Pogacar blijft leider

Jonas Vingegaard heeft in de elfde etappe zijn eerste ritzege in deze Tour de France geboekt. De Deen van Visma – Lease a Bike versloeg in de rit van Évaux-les-Bains naar Le Lioran in het Centraal Massief medevluchter Tadej Pogacar in de sprint nadat hij de Sloveen op ruim 10 kilometer van de streep had bijgehaald.

In het algemeen klassement behoudt Pogacar de leiding. Hij heeft een voorsprong van 1.06 minuut op Remco Evenepoel en 1.14 op Vingegaard, die zijn vierde etappe in de Tour won. De twaalfde etappe van donderdag van Aurillac naar Villeneuve-sur-Lot is makkelijker dan de rit van woensdag en biedt weer kansen aan de sprinters.

De rit met een lastige finale in het Centraal Massief was er op papier een voor de vluchters. Nadat Tourbaas Christian Prudhomme om 11.35 uur de vlag zwaaide, regende het dan ook aanvallen. Talloze groepjes probeerden het, met daarbij soms Nederlanders zoals Bart Lemmen en later Frank van den Broek. Pas ver na de tussensprint na 80 kilometer koers in een razend tempo kreeg een groep van zes renners een beetje marge van het peloton. Vier renners slaagden er nog in om aan te sluiten.

Tempo te hoog voor Evenepoel

Na een relatief vlak stuk begon de kopgroep van tien renners aan de zware laatste 45 kilometer met daarin vier beklimmingen. De groep met daarin Ben Healy en Richard Carapaz, twee rijders van EF Education – Easypost, had echter nooit meer dan ongeveer 2 minuten voorsprong. Onder aanvoering van de ploeggenoten van Pogacar werd die voorsprong snel kleiner. Op de Puy Mary Pas de Peyrol van de eerste categorie werd met Carapaz de laatste vluchter teruggepakt.

Op het laatste deel van die klim plaatste Pogacar zijn aanval en niemand kon volgen. De Sloveen had meteen een gat en daarachter gingen Vingegaard en Primoz Roglic in de achtervolging. Remco Evenepoel, die tweede stond in het klassement, kon dat tempo niet aan.

Psychologische overwinning

Vingegaard loste daarna op de Col de Pertus van de tweede categorie Roglic en dichtte het gat naar Pogacar. De Sloveen won nog wel de sprint op de top van de klim en pakte acht bonificatieseconden voor de Deen, die genoegen moest nemen met vijf seconden.

Het tweetal hield de marge met achtervolgers Evenepoel en Roglic op ongeveer een halve minuut. Een verbeten Vingegaard won daarna de lange sprint van zijn rivaal en boekte daarmee ook een psychologische overwinning. Evenepoel kwam als derde binnen op 25 seconden. Roglic, die nog onderuit was gegaan in de laatste afdaling, moest 55 seconden prijsgeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP