Redactie
Redactie Roeien 30 juli 2024
Leestijd: 1 minuut

Twellaar en Broenink stormen finale dubbeltwee binnen op Olympische Spelen

Melvin Twellaar en Stef Broenink hebben op de Olympische Spelen zonder problemen de finale bereikt van de dubbeltwee. De Nederlandse roeiers klokten in de halve eindstrijd de tweede tijd van het hele veld.

Twellaar en Broenink wonnen hun heat en kwamen in het Vaires-sur-Marne Nautical Stadion tot een tijd van 6.13,60. De nummer 4 in hun race, Servië, moest 3,75 seconden toegeven. De drie beste boten gingen door naar de finale. De andere halve eindstrijd werd gewonnen door Ierland: 6.13,14.

Drie jaar geleden veroverden Twellaar (27) en Broenink (33) zilver op de Spelen van Tokio.

Vrouwen ook door

Bij de vrouwen plaatsten Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis zich in de dubbeltwee ook voor de strijd om de medailles. Zij werden tweede in hun race, achter Nieuw-Zeeland.

Scheenaard en Veldhuis hielden nummer 3 Frankrijk achter zich en Tsjechië eindigde op ruime afstand als vierde.

“De heat was niet zo goed en we waren behoorlijk teleurgesteld in onszelf. En toen in de herkansing pakten we het op hoe we wilden doen en nu bouwden we daarop voort. Vandaag voelde het comfortabel. Het was zoals we het wilden doen”, zei Scheenaard tegen de olympische persdienst.

Misgelopen finaleplaats

“Bij de doorkomst van 1 kilometer zei ik tegen Martine: ‘dit is waar we willen zijn en wat we doen is goed’. Blijf dit gewoon doen en ga zo door tot de finish. We hebben het gedaan. We hebben niet te veel gezegd. Ik heb alleen veel ‘ja’s’ gezegd.”

De mannen van de vierzonder grepen in de herkansing naast een plek in de finale. Het Nederlandse viertal werd vierde in de herkansing, een plek bij de eerste twee was noodzakelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP