Redactie
Redactie Andere sporten 18 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse triatleten slikken antibiotica voor zwemonderdeel in Seine

Ook de Nederlandse Triathlon Bond raadt atleten aan om voor het olympische zwemonderdeel in de Seine uit voorzorg antibiotica te slikken. Volgens bondscoach Marcel Wouda gaan een of twee sporters dat waarschijnlijk ook doen, de andere helft van het vierkoppige team ziet daar door eerdere ervaringen waarschijnlijk van af. Dat laat voormalig zwembondscoach en zwemmer Wouda weten aan het ANP.

Openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal vertelde woensdag al op medisch advies antibiotica te slikken in Parijs om niet ziek te worden van het water in de Seine. Dat is na een flinke zuiveringsoperatie pas sinds enkele weken schoon genoeg om in te zwemmen. De triatleten kiezen wel voor een ander middel, omdat de bijwerkingen van de antibiotica van Van Rouwendaal te hinderlijk zouden kunnen zijn voor tijdens de hardloop- en fietsgedeeltes.

Voor Nederland komen op 30 juli Mitch Kolkman en Richard Murray uit bij de mannen, een dag later volgen triatletes Maya Kingma en Rachel Klamer. Op 5 augustus is de gemengde estafette.

Bekend terrein

Volgens Wouda is het innemen van antibiotica niet geheel nieuw in de sport. Vorig jaar tijdens een testwedstrijd in Parijs werd dit ook al geadviseerd aan de triatleten. En uit zorg om de waterkwaliteit tijdens de Spelen in Rio de Janeiro werden openwaterzwemmers Ferry Weertman en Van Rouwendaal in 2016 zelfs ingeënt tegen “zeer serieuze ziektes”. Daar hebben de Fransen volgens Wouda dit jaar ook voor gekozen, maar de Nederlandse atleten krijgen dat advies niet.

“De laatste drie Spelen was de waterkwaliteit steeds een issue, maar elke keer is het goedgekomen. Nu is het nog de vraag, omdat de waardes pas sinds drie weken goed zijn om in te zwemmen”, zegt de bondscoach, die op basis van de tests en de weersverwachtingen wel verwacht dat de Seine schoon genoeg zal zijn. Anders is het een optie dat het zwemgedeelte van de triatlon wordt geschrapt.

“Het is een moeilijk vraagstuk hoe we de veiligheid van atleten moeten afwegen tegen het hebben van zo’n iconisch decor. Ik heb vorig jaar in de Seine gezwommen met de triatleten voor parcoursverkenning. Dat was zo enorm iconisch en gaaf. Maar je speelt wel met de veiligheid van atleten”, aldus voormalig wereldkampioen Wouda, die zelf geen antibiotica innam voor zijn duik in de rivier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP