Redactie
Redactie Wielrennen 21 juli 2024
Leestijd: 1 minuut

Ballerini start als eerste in afsluitende tijdrit Tour de France

Astana-renner Davide Ballerini uit Italië is om 14.40 uur als eerste van 141 wielrenners vertrokken voor de afsluitende tijdrit in de Tour de France. Die sluit de Ronde van Frankrijk bij uitzondering af in plaats van de slotetappe in Parijs. De Franse hoofdstad was vanwege de drukte rond de aanstaande Olympische Spelen niet beschikbaar. Na hem vertrok ploeggenoot Mark Cavendish, die in deze Tour zijn 35e etappezege boekte.

Tussen Monaco en Nice liggen ruim 33 kilometer waarin het eerst langzaam omhoog gaat naar La Turbie en de Col d’Èze en daarna in dalende lijn naar Nice. De Belg Remco Evenepoel, de wereldkampioen tijdrijden, heeft zijn zinnen gezet op de ritzege, die vrijwel zeker geen veranderingen oplevert in het eindklassement.

Het staat vrijwel vast dat Tadej Pogacar voor de derde keer de Tour gaat winnen na zijn zeges in 2020 en 2021. De Sloveen wordt de eerste renner sinds de Italiaan Marco Pantani in 1998 die in één jaar zowel de Giro d’Italia als de Tour wint. Hij vertrekt als laatste om 18.45 uur, met vlak voor hem Jonas Vingegaard uit Denemarken en Remco Evenepoel uit België.

Richard Carapaz vertrekt in de bollentrui van het bergklassement dat hij heeft gewonnen zodra hij is gefinisht. Biniam Girmay start in de groene puntentrui van het puntenklassement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP