Redactie
Redactie Voetbal 5 juli 2024
Leestijd: 1 minuut

Turkije beschuldigt UEFA van vooringenomenheid na schorsing Demiral

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de UEFA beschuldigd van vooringenomenheid na de schorsing van verdediger Merih Demiral na zijn viering van een doelpunt op het EK voetbal tegen Oostenrijk met een ‘wolvengroet’. Een symbool van de ultranationalistische Turkse groepering Grijze Wolven.

Demiral werd door de UEFA voor twee wedstrijden geschorst en mist daardoor zaterdag de kwartfinale op het EK tegen het Nederlands elftal. “Dit besluit heeft de inschatting versterkt dat de neiging tot bevooroordeeld gedrag jegens buitenlanders in sommige Europese landen toeneemt”, laat het ministerie weten in een verklaring.

Eerder bemoeide de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zich al met de zaak. Hij vindt de straf voor Demiral overdreven en noemde zijn gebaar een vorm van enthousiasme. De Grijze Wolven hebben banden met de ultranationalistische MHP-partij in Turkije, die daar een regering vormt met de AK-partij van president Erdogan.

Nederland speelt zaterdag om 21.00 uur tegen Turkije in Berlijn. Erdogan is bij de kwartfinale aanwezig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP