Redactie
Redactie Wielrennen 14 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Pogacar vergroot voorsprong in Tour na winst tweede Pyreneeënrit

Tadej Pogacar heeft de tweede Pyreneeënrit in de Tour de France benut om verder afstand te nemen van Jonas Vingegaard. De Sloveen van UAE Team Emirates won na de veertiende ook de vijftiende etappe. Vingegaard, winnaar van de afgelopen twee edities van de Tour, kwam net als zaterdag als tweede boven.

Op Pla d’Adet verloor de Deen van Visma – Lease a Bike zaterdag 40 seconden. Op Plateau de Beille breidde Pogacar, die eerder dit jaar al de Giro d’Italia won, zijn voorsprong in het klassement met ruim 1 minuut verder uit. De marge wordt daardoor meer dan 3 minuten.

De Belg Remco Evenepoel, de nummer 3 van het klassement, werd ook derde in de rituitslag op een kleine 3 minuten. Maandag volgt een rustdag.

Start

Vanuit de start moesten de renners de Col de Peyresourde oprijden. Dat was vooral interessant voor de kanshebbers voor het bergklassement. De Fransman David Gaudu kwam als eerste boven en pakte de 10 punten. In de vallei richting Col de Menté ontstond een omvangrijke kopgroep. 21 renners gingen op avontuur, onder hen de Fransman Guillaume Martin, de Australiër Jai Hindley en de Eritreeër Biniam Girmay, die de tussensprint won en daarna snel weer uit de kopgroep verdween. Girmay’s moeite was deels voor niets, want hij werd wegens hinderen twee plaatsen teruggezet.

Op de Col de Menté passeerde de Spanjaard Javier Romo als eerste de top. Duidelijk was dat de groep favorieten de vluchters niet veel ruimte gaf. Onder leiding van de renners van Visma – Lease a Bike kwam de marge amper boven de minuut. De Noor Tobias Johannessen passeerde als eerste de op de top getrokken streep, waarna een vlak stuk van ongeveer 60 kilometer volgde richting Col d’Agnes.

Slotklim

Met zeven man bereikten ze de voet van de voorlaatste gecategoriseerde klim. Hindley, de Spanjaard Enric Mas en de Belg Laurens De Plus bleven richting top vooraan over, de Ecuadoraan Richard Carapaz sloot nog aan. In de groep favorieten hield Wilco Kelderman (Visma) het tempo hoog.

Aan de voet van de slotklim was de marge nog ruim 2 minuten. Nu bepaalde de Amerikaan Matteo Jorgenson namens Visma het tempo. Hij bracht het selecte groepje favorieten tot op 40 seconden van de vluchters, waarna Vingegaard met alleen nog Pogacar in zijn wiel naar de kop van de wedstrijd reed. Carapaz probeerde tevergeefs aan te klampen, maar het topduo uit de Tour ging te hard. Vijf kilometer voor de finish kwam de verwachte aanval van Pogacar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP