Redactie
Redactie Andere sporten 24 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Olympische Winterspelen 2030 vinden plaats in Franse Alpen

De Olympische Winterspelen van 2030 zijn in de Franse Alpen. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten op een algemene vergadering voorafgaand aan de Zomerspelen van Parijs. Het IOC gunde het bod onder de voorwaarde dat de Franse overheid en autoriteiten de uitstaande financiële en organisatorische garanties bieden.

De verkiezing van de Winterspelen werd al voor het begin van de 142e IOC-sessie als een formaliteit beschouwd. Frankrijk werd in november uitgeroepen tot voorkeurskandidaat. De Winterspelen van 2034 werden even later, ook zoals verwacht, toegewezen aan het Amerikaanse Salt Lake City, dat in 2002 ook al organisator was.

Frankrijk heeft al veel olympische ervaring. In de Franse Alpen werden de Winterspelen gehouden in Chamonix (1924), Grenoble (1968) en Albertville (1992). Dit jaar is Parijs voor de derde keer, na 1900 en 1924, gastheer van de Zomerspelen. De komende Winterspelen zijn in 2026 in Milaan en Cortina d’Ampezzo.

Verkiezingen

Het is de bedoeling dat de schaatswedstrijden in 2030 in de regio’s Provence-Alpes-Côte d’Azur en Auvergne-Rhône-Alpes zijn. In Nice staan ​​verschillende ijswedstrijden, zoals ijshockey, op het programma. Het concept voorziet vrijwel uitsluitend in het gebruik van bestaande wedstrijdlocaties.

Door de politieke turbulentie in Frankrijk en de vervroegde parlementsverkiezingen zijn de noodzakelijke garanties van de regering en autoriteiten voor het project van de Winterspelen van 2030 onlangs uitgesteld. Er is momenteel alleen een overgangsregering. Staatshoofd Emmanuel Macron wil pas na de Olympische Spelen in Parijs een nieuwe premier benoemen.

Meerderheid

David Lappartient, hoofd van het Franse Nationale Olympische Comité, verzekerde dat de financiële en organisatorische garanties er komen: “Zelfs als er geen meerderheid in het parlement is, is er wel een sterke meerderheid voor de Spelen.” IOC-voorzitter Thomas Bach herhaalde: “We zouden vandaag niet hebben gestemd als we dit gevoel niet hadden.” Tijdens de presentatie op het IOC-podium benadrukte Macron nogmaals dat hij achter de aanvraag stond. “Je kunt ons vertrouwen, we zullen er zijn”, zei hij.

Zwitserland is een belangrijke kandidaat voor de organisatie van de Winterspelen in 2038. Op de lange termijn is het winterspektakel door de klimaatverandering een hoofdpijndossier voor het IOC. Volgens berekeningen van onderzoekers zullen vanaf 2040 slechts tien landen nog voldoende sneeuw en ijs hebben om de Winterspelen te organiseren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP