Redactie
Redactie Andere sporten 29 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Tweede triatlontraining Olympische Spelen Parijs afgelast door slechte waterkwaliteit Seine

De organisatoren van de Olympische Spelen in Parijs hebben ook de tweede trainingssessie voor triatleten, die voor maandag gepland stond, geschrapt. De reden is de verslechterde waterkwaliteit van de rivier de Seine door zware regenval van vrijdag en zaterdag.

De organisatoren hopen nog steeds dat de wedstrijden op dinsdag en woensdag kunnen doorgaan. Een beslissing hierover verwachten ze maandagavond na nieuwe testen van de kwaliteit van het water.

Er zijn al langer zorgen over de waterkwaliteit in de Seine, waar het zwemonderdeel van de triatlon en het openwaterzwemmen plaatsvinden. In april beloofde Amélie Oudéa-Castéra, de Franse minister van Sport, dat het water van de Seine tijdens de Spelen schoon genoeg zou zijn. Ze opende eerder dit jaar een zuiveringscentrale bij de rivier de Marne, die ten oosten van Parijs in de Seine uitmondt, om schoon water de Seine in te laten stromen.

1,4 miljard euro

De Franse autoriteiten hebben ongeveer 1,4 miljard euro geïnvesteerd in het verbeteren van rioolwaterzuiverings- en regenwatervoorzieningen rond Parijs. Desondanks werd eind juni, vier weken voor de start van de Spelen, in een rapport vermeld dat het water in de Seine nog te vervuild was om veilig in te kunnen zwemmen.

Marcel Wouda, bondscoach van de Nederlandse triatleten, verwachtte zondag al dat de parcoursverkenning in de Seine ook maandag niet zou plaatsvinden. Zelfs als de waterkwaliteit voldoende verbeterd zou zijn, zou hij zijn triatleten niet laten zwemmen uit angst voor besmetting met E. coli. “Dinsdag is de wedstrijd voor de mannen en elk open water brengt een risico op besmetting met E. coli met zich mee, ongeacht hoe schoon het water is”, zei Wouda. “Er is altijd een bepaalde hoeveelheid. Je hoeft maar één bacterie binnen te krijgen en je hebt al een probleem.”

Parcoursverkenning

Wouda overweegt maandag zelf de parcoursverkenning te doen. “Als dat mogelijk is, want dan kan ik de kennis aan de atleten doorgeven”, zei de voormalig topzwemmer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP