Redactie
Redactie Andere sporten 26 juli 2024
Leestijd: 1 minuut

Olympische Spelen Parijs openen met vuurwerk en botenparade op de Seine

De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d’Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

Aan het begin van de ceremonie was op de schermen langs de Seine een filmpje te zien, waarin oud-voetballer Zinédine Zidane een prominente rol speelde. De 52-jarige Fransman, die ook werd genoemd als laatste drager van de olympische vlam, kreeg het vuur in handen en reisde er onder meer mee in de Parijse metro. Vervolgens nam een groepje kinderen de vlam mee in een boot de Seine op.

Vervolgens werden de camera’s gericht op de Franse president Emmanuel Macron en Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Zij schudden elkaar de hand. Een lange rij vuurwerk in het blauw, wit en rood van Frankrijk vanaf Pont d’Austerlitz kon daarna op luid gejuich van het publiek rekenen. Vervolgens was het de beurt aan de boten.

300.000 toeschouwers

De ongebruikelijke ceremonie, de eerste ooit buiten een stadion, eindigt na bijna vier uur bij het bij de Eiffeltoren gelegen Trocadéro. Langs de Seine zijn circa 300.000 toeschouwers aanwezig.

De Nederlandse boot, met daarop 144 begeleiders en sporters, is als 58e aan de beurt. TeamNL deelt de boot met Peru. Griekenland is traditioneel de eerste, gastland Frankrijk sluit de rij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP