Redactie
Redactie Gymnastiek 27 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Onzekerheid bij Nederlandse turners over plaats in landenfinale Olympische Spelen

De Nederlandse turners moeten vrezen dat hun score van 247,295 niet voldoende is voor een plaats in de landenfinale van de Olympische Spelen van Parijs. Nadat twee van de drie startgroepen (subdivisies) in actie zijn gekomen in de Arena Bercy, bezetten Jermain Grünberg, Frank Rijken, Loran de Munck, Martijn de Veer en Casimir Schmidt met hun gezamenlijke score de zevende plaats.

De top acht plaatst zich voor de landenfinale. “Dat gaat normaal gesproken niet lukken”, zei bondscoach Dirk Van Meldert. Casimir Schmidt mag hopen op een plaats in de meerkampfinale waarin de beste 24 turners strijden om de medailles. Met zijn score van 82,089 staat Schmidt voorlopig veertiende. Frank Rijken (81,233) is voorlopig achttiende. Loran de Munck bezet op het toestel voltige met een score van 14,766 zesde. De top acht per toestel plaatst zich voor de finale.

Schmidt maakte in Parijs eindelijk zijn olympische debuut. “Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe het gegaan is. Het is nog best wel vers”, zei de 28-jarige turner. “Als team hebben we het best goed gedaan, geen val meegenomen en verbeterd ten opzichte van de WK in Antwerpen. Daar ben ik best wel trots op. Individueel heb ik de afgelopen maanden kneiterhard gewerkt om hier perfect te turnen. Dat is niet helemaal gelukt. Daarom hoop ik nog een keer te mogen turnen.”

Lang wachten

De Munck moest lang wachten voordat hij kort na het begin van de tweede subdivisie zijn oefening op voltige mocht uitvoeren. “Ik had wel rekening gehouden met een volle hal, maar dat wachten is vervelend. Je staat daar maar”, keek hij terug op zijn optreden met één hapering. “Mijn hand gleed een beetje weg op een beugel. Ik besloot daarom een element niet te doen. Dat scheelt een tiende. Je weet nooit of het de juiste keuze is geweest.”

De Munck denkt dat het er nog om gaat spannen. “Rhys (McClenaghan), de Ierse wereldkampioen, kan eroverheen komen en een Koreaan, dan sta je achtste.”

Bondscoach Van Meldert ziet Schmidt zeker terugkomen voor de meerkampfinale. “Loran is afwachten, achtste of negende, denk ik. Je krijg ter een hartverzakking van.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP