Redactie Hockey 31 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse hockeyers verliezen olympische groepswedstrijd tegen Duitsland

De Nederlandse hockeyers hebben hun vierde groepswedstrijd op de Olympische Spelen verloren van Duitsland. De strijd tussen de regerend Europees kampioen (Nederland) en de regerend wereldkampioen (Duitsland) eindigde in 1-0 voor de oosterburen, door een vroeg doelpunt van Niklas Wellen.

Nederland won de eerste twee poulewedstrijden van Zuid-Afrika (5-3) en Frankrijk (4-0). Dinsdag werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen Groot-Brittannië. Vrijdag sluit de ploeg van bondscoach Jeroen Delmee de poulefase af met een duel met Spanje.

De nummers 1 tot en met 4 kwalificeren zich voor de kwartfinales. Nederland staat met 7 punten uit vier wedstrijden nu tweede, achter Duitsland dat nu zeker is van de kwartfinales.

Wedstrijdverloop

Het eerste kwart was nauwelijks in gang gezet of Nederland kreeg al een strafcorner. Jip Janssen koos voor een variant, maar de Duitse doelman Jean-Paul Danneberg pareerde de tip van Tjep Hoedemakers. Collega-keeper Pirmin Blaak moest kort daarop in zijn 150e interland het antwoord schuldig blijven op een inzet van Wellen. Hij droeg bij de Duitsers de aanvoerdersband door het ontbreken van Mats Grambusch.

Blaak voorkwam in het tweede kwart dat Thies Prinz een bal van Wellen kon intikken en zag dat zijn Nederlandse ploeggenoten vooral slordig waren in de eindfase. Kort na rust verzuimde Oranje te profiteren van een overtalsituatie na een groene kaart voor Hannes Müller. In dat derde kwart werd onder meer een forehand van Jorrit Croon gekeerd door Danneberg. Een sterker wordend Nederland kon ook enkele strafcorners niet in een treffer omzetten.

In het laatste kwart moest Hoedemakers twee minuten naar de kant door een groene kaart, waardoor de Duitsers even gemakkelijk de voorsprong konden verdedigen. In de laatste minuten van de wedstrijd werd doelman Blaak om tactische redenen gewisseld voor een veldspeler. De elf in plaats van tien Nederlandse veldspelers slaagden er echter niet in om de gelijkmaker te forceren.