Redactie
Redactie Vechtsport 30 juli 2024
Leestijd: 1 minuut

Migraine-aanval velde wereldkampioene judo Van Lieshout op Olympische Spelen

Judoka Joanne van Lieshout is na haar verrassende vroege uitschakeling op de Olympische Spelen van Parijs geveld door een migraine-aanval. Dat zei haar coach Garmt Zijlstra kort na de nederlaag van de 21-jarige regerend wereldkampioene in de klasse tot 63 kilogram. Van Lieshout verslapte heel even in de slotfase van haar partij tegen de Zuid-Koreaanse Kim Jisu en moest een waza-ari incasseren.

“Ze heeft hoofdpijn en ziet vlekken. Ik heb dat nog niet eerder meegemaakt bij haar, ook al weten we dat ze diabetes heeft”, zei Zijlstra. “Ik kan niet zo goed vertellen wat er precies fout ging op de mat, want Joannes gezondheid is het belangrijkste. Ik wilde haar zo snel mogelijk in de medische post hebben.”

Zijlstra was uiteraard teleurgesteld over de vroege uitschakeling van zijn pupil. “Maar niet zozeer om de manier waarop ze heeft gejudood, want die was goed. We wisten dat Kim een moeilijke tegenstander was die vooral tactisch heel sterk is, maar Joanne voerde ons besproken plan goed uit. Het leek erop dat ze in het laatste grondgevecht iets verslapte en dat was meteen een score tegen”, lichtte de coach toe.

Hij had vooraf ook geen extra spanning bij Van Lieshout gemerkt. “Ze was ontspannen en voelde een gezonde druk, volgens mij. De wereldtitel die ze in mei veroverde was ook het bewijs van haar kunnen. Het lastige in judo is dat je beter dan je tegenstander kunt zijn en door één minder moment toch kunt verliezen. ”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP