Redactie
Redactie Zwemmen 31 juli 2024
Leestijd: 1 minuut

Steenbergen grijpt naast zwemmedaille op Olympische Spelen in Parijs

Marrit Steenbergen heeft als outsider niet kunnen verrassen met een olympische medaille op de 100 meter vrije slag. De regerend wereldkampioene uit Friesland eindigde op het koningsnummer in Parijs als zevende. Met 52,83 kwam ze een halve seconde tekort voor de eerste Nederlandse zwemmedaille van deze Spelen.

De Zweedse wereldrecordhoudster Sarah Sjöström tikte als eerste aan in 52,16. De Amerikaanse Torri Huske won verrassend zilver (52,29), voor Siobhan Haughey uit Hongkong (52,33).

Steenbergen gold niet als grote favoriete op de 100 vrij, maar was wel een van de vele medaillekandidates. Bij het behalen van haar wereldtitel in februari in Doha ontbraken onder anderen Sjöström en oud-wereldkampioene Mollie O’Callaghan uit Australië.

Kans op zwemmedaille

Steenbergen kwam niet in de buurt van haar Nederlands record van 52,26, waarmee ze in de WK-finale in Qatar Haughey naar het zilver verwees. Steenbergen was wel iets sneller dan in de halve finale (52,86).

Steenbergen had de eerste Nederlandse zwemster met een olympische medaille kunnen worden sinds Ranomi Kromowidjojo in 2012 in Londen, die toen goud won op de 100 vrij en 50 vrij. Eerder pakten Inge de Bruijn (2000) en Rie Mastenbroek (1936) namens Nederland de olympische titel op het koningsnummer.

Rond 22.30 uur krijgt Caspar Corbeau op de 200 meter schoolslag ook nog een kans op een Nederlandse zwemmedaille. Daarmee kan de Amerikaanse Nederlander in de voetsporen treden van zijn ontbrekende trainingsmaat Arno Kamminga, die op de Spelen van Tokio tweemaal zilver won.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP