Redactie
Redactie Vechtsport 31 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Olympische droom judoka Noël van ‘t End ondanks nederlaag nog niet uitgeblust

Judoka Noël van ‘t End moest net als acht jaar geleden na één partij afscheid nemen van de Olympische Spelen. Dat viel de 33-jarige Driebergenaar zwaar. “Want dit zijn mijn laatste Spelen, mijn olympische droom is naar de klote”, sprak de wereldkampioen van 2019 in de klasse tot 90 kilogram na zijn nederlaag tegen de Braziliaan Rafael Macedo.

Van ‘t End strandde in de golden score (verlenging) op straffen. Dat voelde niet goed. “Maar normaal zit ik te schelden op die straffen. Dit keer voelde ik het aankomen. Hij was actiever, kon een paar slechte ‘slash’ goede aanvallen inzetten. Het leek dat hij actiever was dan ik”, keek hij terug op zijn partij in de Champ-de-Mars Arena van Parijs.

“Dan word ik bestraft. Ik vind het geen echte aanvallen. Ik voel niet dat ik in gevaar zit en kan er makkelijk omheen stappen. Het is gewoon een beetje acteren. Ik wil gewoon gooien, maar goed: op die manier kun je ook judoën.”

Nagel

Van ‘t End meende de partij redelijk in handen te hebben. “Tot bij mij een nagel kapotging en ik getapet moest worden. Vanaf dat moment was ik het kwijt. Hij kon makkelijker mijn mouwen vasthouden. Ik kreeg het niet los.”

“Ik ben 33, ik ga niet meer door tot de volgende Spelen. Maar ik wil wel nog één of twee jaar judoën. Een EK-medaille halen, misschien nog een WK-medaille.”

Hij lijkt er met Frank de Wit een concurrent bij te krijgen in de klasse tot 90 kilogram. “Maar dat maakt niet uit, want alleen op de Spelen mag je maar met één judoka uitkomen. Bovendien twijfel ik ook om naar een zwaardere klasse over te stappen. Het geeft wellicht een nieuw soort energie. Je treft nieuwe tegenstanders, het is allemaal net iets anders. Dat is een extra prikkel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP