Redactie
Redactie Golf 9 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Joost Luiten uitgesloten van Olympische Spelen ondanks gerechtelijke overwinning

Joost Luiten heeft hard uitgehaald naar het Internationaal Olympisch Comité, dat eerder op de dag bekend had gemaakt dat de golfer niet mag deelnemen aan de Spelen van Parijs. De 38-jarige Nederlander verwijt het IOC leugens te verkondigen, als dat zegt te staan voor integriteit, ‘fairplay’ en respect.

Luiten had via een kort geding tegen de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF selectie voor de Spelen afgedwongen. De golfer had voldaan aan de internationale kwalificatie-eisen, maar niet aan de aanvullende eisen van NOC*NSF. De sportkoepel had daarom de golfer niet opgenomen in de olympische equipe, maar meldde hem na de uitspraak van de rechter toch aan bij het Internationaal Olympisch Comité.

Het IOC liet echter aan de internationale golffederatie IGF weten dat door de aanvankelijke terugtrekking van Luiten door NOC*NSF de ongebruikte plaats al was opgevuld door een andere golfer. Het comité wees daarna het verzoek van de golfbond voor een extra 61e startplaats voor Luiten af, tot grote woede van de golfer. “Hoewel ik gekwalificeerd ben volgens de eigen regels en ben aangemeld voor de deadline, laten ze me niet deelnemen”, reageerde Luiten vanuit Schotland op Instagram bij een foto van de olympische ringen met een groot kruis erdoorheen.

Frustratie

“Het IOC accepteert het Nederlandse recht niet als jurisdictie en heeft mijn plek op de Spelen al weggegeven aan iemand anders, omdat NOC*NSF me vervroegd had teruggetrokken”, gaat Luiten verder. “Nu willen ze mijn plek niet teruggeven. Ik zie geen ‘fairplay’ of respect van het IOC, dus hoe kunnen we dan stellen dat de Olympische Spelen op die waarden zijn gebouwd? Het is allemaal politiek en het enige waar ze om geven is dat ze op de Spelen hun eigen feestje hebben met hun maten.”

NOC*NSF laat weten het “uitermate teleurstellend en frustrerend” te vinden voor golfer Joost Luiten dat hij toch niet kan deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs.

Luiten was er op de Spelen van Rio in 2016 wel bij. Hij eindigde toen als 27e.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP