Redactie
Redactie Wielrennen 9 juli 2024
Leestijd: 1 minuut

Jasper Philipsen boekt eerste ritzeges in Tour de France

De opluchting was groot bij Jasper Philipsen. De 26-jarige Belg, die algemeen wordt beschouwd als de snelste sprinter van het mondiale wielerpeloton, stond na een week nog op nul ritzeges in de Tour de France. “We hebben onze kracht hervonden”, doelde hij op zichzelf, maar zeker ook op de inspanningen van zijn ploeggenoten van Alpecin-Deceuninck.

De Belg Robbe Ghys en uiteindelijk wereldkampioen Mathieu van der Poel brachten hun sprinter met een perfecte ‘lead-out’ naar de laatste 150 meter. “We hebben gedaan waarvoor we hier zijn”, sprak Philipsen in het flashinterview kort na de finish. “Het is wel een opluchting. Die eerste week leek eindeloos te duren, zonder succes en ook met wat pech. Het was zwaar na een aantal sprints zonder zege. Gelukkig is het team in mij blijven geloven. Ik denk dat we de overwinning verdienden.”

Philipsen vertelde voor de start al dat de rustdag hem goed had gedaan. “En de ploeg ook. We waren in die eerste week gewoon nog niet in topvorm. Maar ik denk dat iedereen bij ons nu groeit in deze Tour. Het is mooi om de tweede week zo te beginnen en er komen nog genoeg kansen.”

Voorsprong

Philipsen bleef Biniam Girmay voor, maar de Eritreeër won deze Tour al twee ritten en leidt in het puntenklassement. “Hij rijdt tot nu toe een goede Tour en heeft een behoorlijke voorsprong. Wij blijven focussen op etappezeges.”

Volgens ploegleider Christoph Roodhooft was het “de makkelijkste sprint” tot nu toe in deze Tour voor Philipsen. “De rustdag heeft de hele ploeg goed gedaan. We hebben ook de tijd gehad om eens rustig te praten”, vertelde hij voor de camera van tv-zender Sporza.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP