Redactie Handbal 25 juli 2024

Handbalsters starten Olympisch toernooi met winst op Angola

De handbalsters zijn het olympisch toernooi in Parijs begonnen met een zege op Angola. De ploeg van bondscoach Per Johansson won een doelpuntrijke wedstrijd met 34-31. Angela Malestein en Estavana Polman waren de topschutters bij Nederland met ieder acht doelpunten. Dione Housheer scoorde zeven keer.

Johansson noemde vooraf Angola een niet te onderschatten ploeg en daar was niets aan gelogen. De Afrikaanse kampioen bood vanaf het begin geduchte tegenstand en toonde geen ontzag voor de voormalig wereldkampioen.

Halverwege de eerste helft leidde Oranje met 11-8 en de ploeg kwam daarna nog een paar keer met drie doelpunten voor, maar Angola wist zich steeds terug te knokken. Dat kwam ook door fouten in de Nederlandse defensie, met strafballen als gevolg. Vilma Nenganga scoorde vier keer vanaf 7 meter voor Angola.

Voorsprong

Housheer was opvallend aanwezig bij Nederland. De opbouwspeelster leed een paar keer slordig balverlies, maar maakte dat goed met een reeks voltreffers. Ze zorgde er ook voor dat haar team met een minimale voorsprong van 19-18 de rust inging.

In de tweede helft namen Malestein en de energieke Polman de ploeg bij de hand en liep Nederland uit naar een voorsprong van vijf treffers (29-24). Nu slaagde de ploeg er beter in die voordelige marge vast te houden. Ook al kwam Angola nog een paar keer gevaarlijk dichtbij, mede dankzij aanvoerster Lois Abbingh hield Oranje tot het einde van de wedstrijd de controle.

De handbalsters doen voor de derde keer mee aan de Olympische Spelen. In Rio de Janeiro (2016) eindigde Oranje als vierde, drie jaar geleden in Tokio kwam de ploeg niet verder dan de kwartfinales. Frankrijk was toen veel sterker. Het gastland, ook de regerend olympisch kampioen, is zondag de tweede tegenstander in de groepsfase. De eerste vier in de poule gaan door naar de kwartfinales.