Redactie
Redactie Atletiek 9 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Recordaantal atleten vertegenwoordigt Nederland op Olympische Spelen in Parijs

Nederland verschijnt in Parijs met de grootste olympische atletiekploeg tot nu toe. In de officiële selectie zitten 47 atleten, maakte de Atletiekunie bekend. “Dit zie je terug in veel individuele starts, over een breed palet aan onderdelen. Dat is een heel mooie constatering. Vervolgens is het zaak dat we in Parijs zelf op de toppen van ons kunnen presteren”, lichtte technisch directeur Vincent Kortbeek toe in een verklaring.

Veel ogen zijn gericht op meervoudig wereld- en Europees kampioene Femke Bol en tweevoudig olympisch kampioene Sifan Hassan. Bol komt uit op de 400 meter horden en heeft in de strijd om goud forse concurrentie van de Amerikaanse wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin-Levrone. Hassan mag uitkomen op de 1500, 5000, 10.000 meter en de marathon en maakt later bekend waar haar keuze naar uitgaat.

Met kogelstootster Jessica Schilder heeft Nederland naast Bol nog een regerend Europees kampioene in de selectie. Ook Jorinde van Klinken is erbij in Parijs. Zij veroverde vorige maand in Rome zowel EK-zilver bij het kogelstoten als discuswerpen, iets wat 46 jaar geleden voor het laatst gebeurde.

Niet goedgekeurd

De Nederlandse afvaardiging in Tokio telde drie jaar geleden 43 atleten. Dat leverde een recordaantal van acht medailles op. Hassan pakte goud op de 5000 meter en 10.000 meter en brons op de 1500 meter. Zilver was er voor marathonloper Abdi Nageeye en de 4×400 estafettemannen. Anouk Vetter (zilver) en Emma Oosterwegel (brons) stonden samen op het podium bij de meerkamp en Bol pakte brons op de 400 meter horden. Zij zijn er, op de estafettemannen na, allemaal in Parijs weer bij.

De estafettevrouwen zijn er wel bij op de 4×400 meter en doen mee om de medailles. Bol, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en Lisanne de Witte veroverden vorig jaar in Boedapest al de wereldtitel in een Nederlands record. Eveline Saalberg, Myrte van der Schoot en Anne van de Wiel maken de estafetteploeg in Parijs compleet.

Ook de estafetteteams op de 4×400 meter gemengd en de 4×100 meter bij de mannen maken hun opwachting tijdens het olympische atletiektoernooi, dat duurt van 2 tot en met 11 augustus. De sprinters leken eerder naast deelname te grijpen, toen Botswana bij de Afrikaanse kampioenschappen sneller had gelopen en de cruciale zestiende plaats op de wereldranglijst had overgenomen. Maar die tijd is niet goedgekeurd door World Athletics.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP