Redactie
Redactie Wielrennen 4 juli 2024
Leestijd: 1 minuut

Jury zet Philipsen terug voor onreglementair sprinten, Girmay nu tweede in Tour

Niet Jasper Philipsen maar Biniam Girmay is als tweede achter ritwinnaar Dylan Groenewegen geklasseerd in de zesde etappe van de Tour de France. De Belg van Alpecin-Deceuninck, die als tweede de finish passeerde, is door de jury teruggezet in de rituitslag om onreglementair sprinten. De Colombiaan Fernando Gaviria klom door het besluit naar de derde plaats.

Philipsen maakte in volle sprint een manoeuvre waarmee hij vooral zijn landgenoot Wout van Aert hinderde. Hij moet ook zijn behaalde punten voor het sprintklassement inleveren.

Naast Philipsen werden ook Mark Cavendish en zijn Kazachse ploegmaat Aleksej Loetsenko (Astana) bestraft. Dat gebeurde na het opvallende stayeren door vooral Cavendish, winnaar van de etappe van woensdag. Hij kreeg tijdens de rit materiaalpech en stayerde tijdens zijn terugkeer met Loetsenko achter hun volgwagen.

Na afloop werd zowel Cavendish als Loetsenko bestraft met vijftien minpunten in de UCI-ranking, tien minpunten voor het puntenklassement van de Tour en een boete van tweehonderd Zwitserse frank (oftewel 205 euro). De Brit kreeg daarbovenop 40 seconden tijdstraf, Loetsenko 20 seconden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP