Redactie
Redactie Wielrennen 10 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Vingegaard verrast met etappezege in Tour na zware val

Ploegleider Frans Maassen van Visma – Lease a Bike was geëmotioneerd na de etappezege van Jonas Vingegaard in de Tour. De oud-renner was er als ploegleider bij toen de Deen in april hard ten val kwam in de Ronde van Baskenland. “Dat je dan op dit niveau terugkomt, toen had ik het even moeilijk”, zei Maassen.

“Wat in het Baskenland gebeurde, was een doodsstrijd toen”, herinnerde Maassen zich. “Dat was een brok ellende. Niet alleen voor Jonas. Ik zag ook Stef Cras en Jay Vine liggen. Dat was geen mooi aanzicht.”

Maassen had de aanval van Tadej Pogacar op de beklimming van de Puy Marie Pas de Perol verwacht en had stiekem gehoopt dat Vingegaard mee zou kunnen, maar gaf ook toe dat hij vreesde dat het niet zou lukken. “Het was heel spannend of we de Tour daar niet zouden verliezen, maar hij heeft standgehouden. Toen hij daarna meter voor meter terugreed naar Pogacar, voelde dat als een overwinning. Hij herpakte zich fenomenaal en dat hij dan de sprint ook nog kan winnen tegen Pogacar, laat ook zien dat die op zijn limiet zat.”

Steeds weer verrast

Ploegleider Grischa Niermann was volgens Maassen degene die de coaching van Vingegaard deed, toen die in de achtervolging moest op de ontsnapte Pogacar. “Ik zei meteen tegen hem dat het nog ver naar de finish was en dat hij zijn eigen koers moest indelen en een tijdrit moest rijden. Als hij gelost wordt, weet je niet of hij het dicht gaat rijden, maar hoop is er altijd. Gelukkig kon Jonas op karakter terugkomen. Dat is geweldig voor hem en voor de ploeg.”

Niermann gaf toe dat hij steeds weer verrast wordt door de Deen. “Elke dag is een verrassing hoe goed hij is na zijn valpartij. Dit was mogelijk een dag waarin we konden gaan zien dat we de Tour niet zouden winnen en het is bijzonder mooi als het dan omgedraaid wordt.”

Vertrouwen

Teambaas Richard Plugge noemde Vingegaard een ongelofelijke held. “Dit is een enorme opsteker. We zijn nu halverwege en dit geeft heel veel vertrouwen.” Hij was vooral ook heel blij voor de Deen. “We waren al trots dat hij kon starten”, zei hij over het snelle herstel na de val in april. “Dat hij ook nog een etappe wint, hij is echt een legende.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP