Redactie
Redactie Andere sporten 5 juli 2024
Leestijd: 1 minuut

Verijdelde aanslagen op Olympische Spelen, arrestaties in Frankrijk

De afgelopen tijd zijn enkele mensen aangehouden omdat ze mogelijk plannen maakten om aanslagen op de Olympische Spelen in Frankrijk te plegen. Dit zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin in een interview met BFMTV. Hij noemt de dreiging van terrorisme “zeer sterk”.

Darmanin zei dat er op twee plekken mensen zijn opgepakt en dat het zou gaan om twee samenzweringen, zonder dit verder toe te lichten. Volgens hem is geen ruchtbaarheid aan de aanhoudingen gegeven, omdat er verkiezingen zijn in het land. Zondag is de tweede ronde van de parlementsverkiezingen.

Darmanin sprak ook over politiek geweld rond de verkiezingen. Tientallen mensen die campagne voerden zijn volgens hem fysiek aangevallen. Hij bereidt ook de avond na de stembusgang voor. Er worden 30.000 politiemensen ingezet om ongeregeldheden te voorkomen. Hij vreest naar eigen zeggen vooral geweld uit ultralinkse hoek. Zo zouden links-radicale groepen en partijen zondagavond voor de Nationale Vergadering in Parijs willen betogen. In Parijs zijn er dan 5000 agenten op de been.

In de eerste ronde van de parlementsverkiezingen bijna een week geleden won de radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) de verkiezingen met ruim een derde van de stemmen. De RN hoopt op een meerderheid in de nieuwe volksvertegenwoordiging. Maar volgens opiniepeilingen lukt dat zondag waarschijnlijk niet, omdat kandidaten van andere politieke partijen elkaar helpen en samenwerken om zetels te winnen die anders mogelijk naar de RN gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP