Redactie
Redactie Paardensport 23 juli 2024
Leestijd: 1 minuut

Britse dressuuramazone Dujardin voorlopig geschorst door paardensportfederatie

De Federatie voor Paardensport (FEI) heeft de Britse dressuuramazone Charlotte Dujardin met onmiddellijke ingang voorlopig geschorst voor een periode van zes maanden. De 39-jarige Britse, met zes olympische medailles gedeeld recordhouder van Groot-Brittannië bij de vrouwen, heeft de regels voor het ‘paardenwelzijn’ overtreden, meldt de federatie.

De FEI had Dujardin gevraagd voor 17.00 uur te reageren op beschuldigingen die tegen haar waren geuit. Daarop heeft ze zelf verzocht voorlopig te worden geschorst in afwachting van de uitkomsten van een onderzoek, aldus de FEI.

De dressuuramazone heeft zich teruggetrokken uit alle competities, inclusief de Olympische Spelen in Parijs.

Video

De FEI meldt dat ze een dag eerder een video hebben gekregen, ingediend door een advocaat namens een anonieme klager. Volgens de ontvangen informatie ging het om beelden die enkele jaren eerder waren genomen tijdens een trainingssessie uitgevoerd door Dujardin in een privéstal, waarop de amazone gedrag vertoont dat haaks staat op de principes van het paardenwelzijn. Dujardin heeft bevestigd dat zij degene is op de video en heeft erkend dat haar gedrag ongepast is.

De FEI zegt gedrag dat tegen het welzijn van de paarden ingaat te veroordelen en meldt dat er strenge regels zijn om dergelijk gedrag aan te pakken. “We zijn diep teleurgesteld door deze zaak, vooral omdat we aan de vooravond staan van de Olympische Spelen van Parijs. Het is echter onze verantwoordelijkheid om iedere vorm van misbruik te onderzoeken, omdat we over paardenwelzijn geen compromissen willen sluiten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP