Redactie
Redactie Wielrennen 1 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Biniam Girmay zegeviert in derde etappe Tour de France

Biniam Girmay heeft de derde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De 24-jarige Eritreeër van de Belgische ploeg Intermarché-Wanty was na 231 kilometer tussen Piacenza en Turijn de beste in de massasprint. Girmay bleef in een lange sprint de Colombiaan Fernando Gaviria en de Belg Arnaud De Lie voor. Dylan Groenewegen was de beste Nederlander op de vijfde plaats.

Het is voor Girmay de eerste ritoverwinning in de Tour de France. De wielrenner uit Eritrea won eerder in 2022 een etappe Giro d’Italia en de klassieker Gent-Wevelgem.

Richard Carapaz heeft de gele trui overgenomen van Tadej Pogacar. De Ecuadoraan van EF Education – Easypost stond in tijd gelijk met Pogacar, maar eindigde voor de Sloveen en zijn concurrenten Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard in de massasprint. Op basis van de klasseringen in de drie etappes krijgt hij het geel.

Geen demarrages

Na twee loodzware heuvelritten in Italië hadden weinig renners zin om in de derde etappe in de aanval te gaan. De rit van Piacenzo naar Turijn was ook nog eens de langste etappe met 231 kilometer en mondde volgens de verwachting uit in een massasprint.

Nadat Tourbaas Christian Prudhomme de vlag had gewuifd, volgden er dan ook geen demarrages. Groenetruidrager Jonas Abrahamsen probeerde het even met een ploeggenoot, maar werd door de ploegleiding gemaand zich in te houden. In een gezapig tempo reed het peloton richting de tussensprint in Alessandria, waar Mads Pedersen voor Jasper Philipsen de sprint won.

Lekke band Van der Poel

Met nog 66 kilometer te gaan, demarreerde Fabien Grellier. De renner van TotalEnergies bleef het peloton bijna veertig kilometer voor, maar zijn poging was kansloos. In de laatste twintig kilometer maakten de sprinttreinen zich op voor de eerste krachtmeting in een massasprint.

Philipsen raakte op zes kilometer voor de sprint helper Mathieu van der Poel kwijt door een lekke band. De wereldkampioen probeerde nog terug te keren, maar zag al snel dat dat niet meer lukte. Door een valpartij in de slotkilometer werden nog meer sprinters uitgeschakeld.

Slotfase

Pedersen ging de sprint op het laatste rechte stuk aan, maar Girmay kwam er op rechts langs. Groenewegen zat achter Girmay en zat ingesloten. Fabio Jakobsen eindigde als zevende. Marijn van den Berg leidde ploeggenoot Carapaz in de sprint naar de veertiende plaats en naar het geel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP