Redactie
Redactie Gymnastiek 30 juli 2024
Leestijd: 1 minuut

Simone Biles leidt Amerikaanse turnsters naar olympisch goud in Parijs

Simone Biles heeft de Amerikaanse turnsters in Parijs naar olympisch goud geleid in de landenfinale. Het zilver ging naar Italië en brons naar Brazilië.

Voor de 27-jarige Biles is het haar vijfde olympische titel. Haar vier vorige gouden medailles pakte ze bij de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Vijf jaar later kwam ze in Tokio niet verder dan een zilveren en bronzen medaille. Ze liet in Japan door mentale problemen meerdere finales schieten. Door die problematiek nam ze enige tijd afstand van het turnen, voordat ze in 2023 terugkeerde. Op de WK in Antwerpen van vorig jaar pakte ze meteen vier keer goud.

Het Amerikaanse team, met verder Jordan Chiles, Jade Carey en Sunisa Lee, kwam tot 171,296 punten. Italië noteerde 165,494 en pakte daarmee de eerste olympische teammedaille sinds 1928.

Drie jaar terug, in Tokio, ging het goud nog naar Rusland. Zonder de Russische turnsters waren de Amerikaanse vrouwen dit keer vanaf het begin superieur. Biles had tijdens de kwalificatie nog last van haar enkel, maar nu zag ze er fit en solide uit. Biles hoopt deze Spelen op de individuele nummers nog vier keer goud te winnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP