Redactie Voetbal 25 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Ajax verslaat FK Vojvodina in eerste wedstrijd Europa League voorronde

Ajax heeft de eerste wedstrijd in de tweede voorronde van de Europa League tegen FK Vojvodina gewonnen. De ploeg van de nieuwe trainer Francesco Farioli won in een goed gevulde Johan Cruijff ArenA met 1-0 van de Serviërs door een treffer van Branco van den Boomen in de slotfase. De return is volgende week donderdag in Novi Sad.

Als Ajax er ten koste van FK Vojvodina in slaagt om de derde voorronde van de Europa League te bereiken, wacht daarin een ontmoeting met Panathinaikos uit Griekenland of Botev Plovdiv uit Bulgarije. Daarna volgen nog play-offs voor een plek in het hoofdtoernooi.

Ajax begon de eerste officiële wedstrijd onder Farioli met Remko Pasveer in het doel. De keeper was daarmee met 40 jaar en 260 dagen de oudste speler voor Ajax in een internationale competitie. Volgens de Italiaanse coach moet Pasveer voor leiderschap zorgen. Jonge spelers Youri Baas, Kian Fitz-Jim en Christian Rasmussen kregen ook een plek in de startopstelling.

Verre hoek

De Amsterdammers zetten de Servische nummer vier van het afgelopen seizoen vanaf de beginfase onder druk. Vooral aan de rechterkant bij Rasmussen lag ruimte en de Deen kon enkele keren goed voorzetten. Ajax appelleerde voor een strafschop na een actie op Kenneth Taylor en zag doelman Lazar Carevic redding brengen op schoten van Carlos Forbs en Rasmussen. Taylor schoot nog hard op de lat in de eerste helft en een voorzet van Chuba Akpom ging voorlangs.

In de tweede helft liep het minder goed bij de thuisploeg en kregen de Serviërs meer grip op de wedstrijd. Farioli bracht Steven Berghuis en Mika Godts voor aanvallende impulsen, maar Pasveer moest aan de andere kant een schot van Mihailo Ivanovic keren. De vervanger van de Serviër, Aleksa Vukanovic, kreeg enkele minuten later bij zijn eerste balcontact zelfs een enorme kans, maar raakte de paal.

Farioli wisselde nog eens. Van den Boomen en Julian Rijkhoff kwamen in de ploeg en later nog Jaydon Banel. Uit een voorzet van Godts vanaf links kopte Van den Boomen in de 87e minuut in de verre hoek raak en gaf zijn coach daarmee een succesvolle start in Amsterdam.