Redactie
Redactie Handbal 22 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Lois Abbingh en Worthy de Jong dragen Nederlandse vlag bij Olympische Spelen Parijs

Handbalster Lois Abbingh en 3×3 basketballer Worthy de Jong dragen komende vrijdag de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs. Dat maakte chef de mission Pieter van den Hoogenband bekend.

Voor Abbingh zijn het haar derde Olympische Spelen, De Jong maakt zijn debuut.

Van den Hoogenband koos net als tijdens de Spelen van Tokio een mannelijke en een vrouwelijke sporter. Drie jaar geleden droegen atleet Churandy Martina en skateboardster Keet Oldenbeuving de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie. In Parijs is het evenement voor het eerst niet in een stadion, maar op en rond de rivier de Seine.

Unieke persoonlijkheden

“Lois en Worthy dragen vrijdag de vlag namens alle sporters van TeamNL”, legde Van den Hoogenband uit in een verklaring. “Zij staan symbool voor een heel team dat een land van miljoenen mensen verbindt en vertegenwoordigt.”

“Het zijn unieke persoonlijkheden die met hun individuele capaciteiten een team beter maken. Ze hebben de laatste jaren in Nederland en ver daarbuiten bijzondere prestaties geleverd. Daarnaast inspireren ze jong en oud om actief te zijn en uit te blinken. Ze hebben bewezen dat je met inzet, karakter en doorzettingsvermogen tot bijzondere prestaties kan komen.”

Enorme eer

De 31-jarige Abbingh noemde het “een enorme eer” dat ze de vlag mag dragen. “Ik denk dat het voor het handbal in Nederland ontzettend veel betekent. En persoonlijk vind ik het heel erg mooi dat ik op mijn derde Olympische Spelen voorop mag in de strijd. Ik kan niet wachten om TeamNL te vertegenwoordigen” aldus Abbingh.

De 36-jarige De Jong sprak vergelijkbare woorden. “Ik had nooit gedacht dat ik gevraagd zou worden om vlaggendrager te zijn voor Nederland”, zei De Jong. “Ik vind het een enorme eer en daarnaast is het een mooi podium voor onze sport.”

De openingsceremonie in Parijs begint vrijdag om 19.30 uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP