Redactie
Redactie Atletiek 3 juni 2024
Leestijd: 1 minuut

Uniek atletiekkampioenschap met recordprijzenpot verwelkomt top wereldatleten in 2026

De mondiale atletiekbond introduceert vanaf 2026 een tweejaarlijks kampioenschap, waarin alleen de beste atleten van de wereld elkaar treffen. De prijzenpot is gevuld met een recordbedrag van 10 miljoen dollar. Het World Athletics Ultimate Championship zal voor de eerste keer worden gehouden in Boedapest, in september 2026.

Alleen de top acht of top zestien van de wereldranglijst van een atletiekdiscipline kan meedoen aan het ‘ultieme’ kampioenschap, waarbij de winnaar van een onderdeel naar verwachting 150.000 dollar verdient. Het toernooi duurt drie dagen en voor de eerste editie in Boedapest rekent World Athletics op de deelname van vierhonderd atleten uit zeventig landen.

“We laten het beste van het beste zien en doen alleen halve finales en finales. Daardoor voelen de atleten meteen de druk van moeten presteren”, zegt voorzitter Sebastian Coe van World Athletics bij de bekendmaking. “Dit kampioenschap zal een nieuwe standaard worden in de atletiek, met alleen de grootste sterren die strijden om de titel van ultieme kampioen.”

Afgaande op de huidige wereldranglijsten in de atletiek lijken vooralsnog de Nederlandse atleten Femke Bol, Lieke Klaver en Sifan Hassan in aanmerking te komen voor deelname aan het nieuwe toernooi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP