Redactie
Redactie Wielrennen 27 juni 2024
Leestijd: 2 minuten

Tadej Pogacar trotseert Covid-19 en mikt op Tour de France overwinning

Tadej Pogacar verraste twee dagen voor de start van de Tour de France met de mededeling dat hij vorige week covid heeft gehad. “Ongeveer tien dagen geleden”, vertelde de Sloveense topfavoriet van UAE Team Emirates tijdens een persconferentie in het Palazzo Vecchio van Florence.

Pogacar won eind mei de Giro en hoopt met winst in de aankomende Tour de France de ‘dubbel’ te realiseren. De Italiaan Marco Pantani was in 1998 de laatste wielrenner die daarin slaagde. “Covid is niet meer zo heftig, zeker als je het virus al eens gehad hebt. Dat gold voor mij al een of twee keer. Je lichaam went er blijkbaar aan. Het was nu als een verkoudheid. Ik heb maar één dag niets kunnen doen”, aldus Pogacar.

Jonas Vingegaard, de Deen die de voorgaande twee jaar de Tour won, reageerde verrast. “Ik weet er niets van”, zei de kopman van Visma – Lease a Bike, die net op tijd fit is na een zware val in april in de Ronde van Baskenland.

Evenepoel

Remco Evenepoel was eerder met een mondkapje op voor de internationale media verschenen. “Ik zie vandaag zoveel mensen en ik neem geen enkel risico”, verklaarde de Belgische klassementshoop.

Pogacar denkt dat al snel duidelijk wordt wie er met de goede benen is afgereisd naar de Tour. “We beginnen meteen met twee pittige ritten en op de vierde dag, met de beklimming van de Galibier, zullen er wellicht al verschillen ontstaan”, keek hij alvast vooruit. “Ik verwacht dat iedereen hier goed voorbereid aan de start staat Ook Jonas. Ik denk dat hij er klaar voor is. Goed dat hij erbij is. Onze relatie is bijzonder. We zien elkaar een keer per jaar, in juli. We schrijven geschiedenis. We zijn rivalen, maar ik respecteer hem enorm. Ik hoop dat we er weer een mooie show van maken.”

Openingsrit

Pogacar ziet in de ‘dubbel’ een extra uitdaging. “Ik weet niet of het kan. Eén grote ronde winnen is moeilijk, laat staan twee. Maar ik sta open voor elke uitdaging. Niets is makkelijk in het wielrennen.”

De Tour de France begint zaterdag in Italië met een rit van Florence naar Rimini.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP