Redactie
Redactie Wielrennen 9 juni 2024
Leestijd: 2 minuten

Rodríguez triomfeert in slotetappe Critérium du Dauphiné, Roglic behoudt leiding

Wielrenner Carlos Rodríguez heeft de slotetappe van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De 23-jarige Spanjaard van Ineos Grenadiers kwam na de zware bergrit over ruim 160 kilometer als eerste boven op het Plateau des Glières. De Sloveen Primoz Roglic behield ternauwernood zijn leidende positie in het klassement, nadat hij op de laatste klim had moeten lossen.

De Amerikaan Matteo Jorgenson werd tweede in de etappe en kwam 8 seconden tekort om Roglic uit de leiderstrui te rijden. De Canadees Derek Gee eindigde als derde in de rit en het klassement.

Roglic leek zich lange tijd geen zorgen te hoeven maken in de slotetappe, met onder meer drie beklimmingen van de eerste categorie. De kopman van Bora-hansgrohe had een voorsprong van 1.02 minuten op Jorgenson. Op de Col des Glières ging het alsnog bijna mis, nadat de Amerikaan, Rodríguez en Gee op 5 kilometer van de streep in de aanval gingen. Jorgenson trok stevig door, maar liep uiteindelijk net de eindzege en de ritoverwinning mis.

Boven verwachting

Het was de tweede eindzege in de rittenkoers voor Roglic, die in 2022 ook al de beste was. Hij is de opvolger van de Deen Jonas Vingegaard, die na een zware val tijdens de Ronde van het Baskenland niet aan de start stond voor de voorbereidingskoers op de Tour de France.

“Dit had ik niet echt verwacht”, gaf Roglic in het flashinterview toe. “Maar we wisten de tijdsverschillen en ik kon ze steeds zien rijden. Ik heb de laatste drie dagen wel geleden. Het is mooi om de Dauphiné weer te winnen, maar de Tour de France is nog wel wat anders. Maar je wint niet elke dag, dus ik ga hier eerst van genieten.”

Best geklasseerde ontsnapping

De 76e editie van het Critérium du Dauphiné werd ook ontsierd door een grote valpartij. Onder anderen Steven Kruijswijk, Dylan van Baarle en Juan Ayuso verlieten na een crash in de vijfde etappe de koers. Ook Roglic en Remco Evenepoel, op dat moment klassementsleider, gingen tegen het asfalt. Het weerhield Roglic er niet van om de volgende twee ritten te winnen en een ruime marge in het klassement op te bouwen.

De vlucht van de dag werd in de slotrit gevormd door elf renners met onder anderen Bart Lemmen en Marc Soler, de best geklasseerde renner in de ontsnapping op ruim zeven minuten. De ontsnapping kreeg echter nooit meer dan vier minuten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP