Redactie
Redactie Wielrennen 19 juni 2024
Leestijd: 1 minuut

Riejanne Markus behoudt Nederlandse titel bij NK tijdrijden

Riejanne Markus heeft haar Nederlandse titel bij het NK tijdrijden geprolongeerd. De 29-jarige wielrenster van Visma – Lease a Bike was de snelste op de tijdrit met start en finish in Steenbergen.

Markus had 47.17 minuten nodig voor het parcours van 37 kilometer. Ze was daarmee 29 seconden sneller dan ploeggenote Lieke Nooijen. Demi Vollering, een dag eerder nog winnares van de Ronde van Zwitserland, werd derde op 1.12 minuut.

De wielrenster van Visma-Lease a Bike won het NK tijdrijden in 2023 voor het eerst. Ze volgde daarmee Ellen van Dijk op, die toen afwezig was. De vijfvoudig Nederlands kampioene van Lidl-Trek deed dit jaar ook niet mee.

Blessure

Van Dijk liep een gebroken enkel op tijdens een trainingskamp in Spanje. De drievoudig wereldkampioene tijdrijden is door bondscoach Loes Gunnewijk geselecteerd voor de Olympische Spelen van Parijs. De 37-jarige wielrenster start daar net als Vollering op de tijdrit en in de wegwedstrijd. Markus is reserve.

“Vooraf droomde ik van dit scenario”, zei Markus. “Ik wist dat ik een goede kans had, maar tegelijkertijd ook dat het heel lastig ging worden. Het voelt een beetje onwerkelijk dat ik voor het tweede jaar op een rij deze titel mag grijpen. Het gaat best wel lekker de laatste tijd. Deze titel voelt als de kers op de taart.”

Titel gegund

Nooijen was ook tevreden met haar tweede plaats. “Dit is een prachtig scenario. Ik gun Riejanne de trui van harte en ben heel blij dat ik naast haar op het podium mag staan. Hier gaan we samen van genieten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP