Redactie Atletiek 10 juni 2024

Struikelende Baltus mist finale 1500 meter op EK Atletiek in Rome

Noah Baltus is op de EK atletiek in Rome niet doorgedrongen tot de finale van de 1500 meter. De 22-jarige EK-debutant uit Oostwoud kwam in zijn serie ten val. Bij het ingaan van de laatste ronde op de baan van het Stadio Olimpico struikelde hij in het gedrang vooraan.

De onfortuinlijke atleet liep de race wel uit en kwam als dertiende over de finish in 3.45,30, ver achter de Noorse winnaar en olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen.

“De race verliep volgens plan, ik liep de eerste rondjes bewust op kop. Maar toen het tempo echt omhoogging, wilde iedereen naar voren en werd ik van achteren aangetikt”, vertelde Baltus na afloop. “Jammer, want ik voelde me goed. Ik kan ook een sterk laatste stuk lopen.”

Wereldranglijst

De wedstrijdjury bekeek na de race nog de beelden van de val, maar kon daarop niet zien dat de Nederlander werd geraakt.

Baltus liep dit voorjaar een Nederlands record indoor op de Engelse mijl (3.54,28) en scherpte zijn persoonlijk record op de 1500 meter aan tot 3.34,66. Hij heeft daarmee voldaan aan de olympische eis van de Atletiekunie, maar het is afhankelijk van zijn positie op de wereldranglijst of hij naar de Spelen in Parijs kan. De internationale limiet staat op 3.33,50. Als hij die tijd loopt, is hij zeker van deelname. “Ik ga nog volop wedstrijden lopen na de EK, want ik voel aan mijn lichaam dat die limiet erin zit.”