Redactie
Redactie Atletiek 11 juni 2024
Leestijd: 2 minuten

Estafettemannen 4×400 meter strijden verder na mislopen Olympisch ticket

De estafettemannen op de 4×400 meter zijn er op de EK in Rome nog niet in geslaagd een ticket voor de Olympische Spelen van Parijs te bemachtigen. Het kwartet, bestaande uit Isayah Boers, Terrence Agard, Ramsey Angela en Isaya Klein Ikkink, liep in de series een tijd van 3.03,50 en dat was te langzaam.

Klein Ikkink werd als vierde loper flink gehinderd door de derde loper van de Britten, die na zijn finish niet snel uitweek. Hij moest inhouden en de Britse atleet wegduwen. Het team eindigde als vierde in de serie en is normaal gesproken uitgeschakeld voor de finale, maar de Atletiekunie heeft een protest ingediend. Als dat succes heeft, kan het Oranje-viertal nog toegevoegd worden aan de finale op zondag en in Stadio Olimpico in de herkansing gaan voor het olympische ticket.

“Die Brit zag mij en dacht, ik spring er maar even voor. Dat kan echt niet. Ik kwam stil te staan en moest hem een zet geven”, vertelde Klink Ikkink later in de catacomben van Stadio Olimpico. “Het kostte mij veel tijd, want ik moest opnieuw accelereren. Zeker een seconde en misschien wel meer. We wachten het protest af, we willen er nu niet aan denken dat het klaar is.”

Ongeoorloofd hinderen

De Nederlandse mannenploeg, die drie jaar geleden verrassend zilver won op de Spelen van Tokio, slaagde er vorige maand bij de WK estafette op de Bahama’s niet in zich te kwalificeren voor Parijs. Er zijn nog twee startplekken over en de positie op de wereldranglijst bepaalt naar welke landen die gaan. Voor het verkrijgen van een olympisch ticket moeten de Nederlandse mannen sneller lopen dan de 2.59,12 die nu op naam van Zambia staat. Dat lukte dus niet in de series.

De andere drie lopers waren ervan overtuigd dat er sprake was van ongeoorloofd hinderen. “Als we toch in de finale mogen lopen, kunnen we zeker die tijd lopen”, zei Boers. “Dan is er de adrenaline van de finale en hebben we weer frisse benen.”

Agard realiseerde zich wel dat het team in een heikele situatie is gekomen. “We zijn eigenlijk te laat in vorm. Iedereen is de afgelopen weken wat zoekende geweest. Ik ook, maar dat had ook met persoonlijke omstandigheden te maken waardoor ik mentaal wat problemen kende”, aldus de atleet, die in 2021 de grote ster was in de zilveren mannenploeg met veruit de beste splittijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP