Redactie
Redactie Wielrennen 8 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Thomas wint vijfde etappe in Giro d’Italia, Pogacar behoudt leiderstrui

Wielrenner Benjamin Thomas heeft de vijfde etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Fransman van Cofidis was de beste uit een kopgroep van vier vluchters in de rit van Genua naar Lucca over 178 kilometer. Hij bleef medevluchters Michael Valgren uit Denemarken, Andrea Pietrobon uit Italië en de Fransman Enzo Paleni én het aanstormende peloton voor.

De leiderstrui blijft om de schouders van de Sloveen Tadej Pogacar. Donderdag volgt de zesde etappe van Viareggio naar Rapolano Terme met enkele gravelstroken.

De vijfde etappe in de Ronde van Italië zou er een voor de sprinters zijn, werd vooraf gedacht. De eerste kopgroep met daarin de Duitser Simon Geschke werd halverwege de rit in de afdaling van de beklimming van de derde categorie al ingelopen onder aanvoering van de ploeg van sprinter Kaden Groves.

Tussensprint

Na de tussensprint ging er een tweede groep vandoor. Het viertal met Valgren, Thomas, Paleni en Pietrobon had een kleine minuut voorsprong, maar de sprintersploegen kregen het gat niet meer gedicht. Pietrobon probeerde het nog met een ultieme demarrage, maar hij werd bijgehaald, waarna Thomas de sprint won. De Italiaan Jonathan Milan won de sprint van het peloton.

Het is de eerste grote overwinning voor Thomas op de weg, maar de 28-jarige Fransman heeft al meerdere titels op de baan, onder meer op het omnium en de puntenkoers. Hij heeft zijn zinnen gezet op olympisch goud op de baan bij de Spelen van Parijs deze zomer. Thomas bezorgde zijn ploeg Cofidis ook de eerste zege van 2024.

Zware finale

“Het was een geweldige ontsnapping”, zei de winnaar in het flashinterview. “Ik kan het nog niet geloven. De finale was heel zwaar, iedere beurt op kop was vol gas.”

De Fransman vertelde dat met nog 10 kilometer te gaan de vluchters in hun kansen begonnen te geloven. “We hadden nog vijftig seconden en rugwind. We wisten dat we met het peloton konden spelen en als we 60 kilometer per uur zouden rijden het lastig zou worden om het gat dicht te krijgen.”

Thomas zei ook dat hij in de slotkilometer had nagedacht over de Touretappe naar Carcassonne twee jaar geleden, waarin hij net voor de finish werd ingelopen door het peloton. “Misschien was vandaag wel mijn dag.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP