Redactie
Redactie Wielrennen 19 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Pogacar domineert 15e etappe Giro d’Italia met indrukwekkende ritzege

Tadej Pogacar heeft nog maar eens bewezen wie de beste renner in de Giro d’Italia is. De leider van het algemeen klassement heeft met veel machtsvertoon de vijftiende etappe op zijn naam geschreven. De koers, van Manerba del Garda naar Livigno met onderweg onder meer de Passo del Mortirolo, gold als de koninginnenrit. Ook de laatste 50 kilometer gingen overwegend bergop.

De 25-jarige Pogacar opende 14 kilometer voor de finish zijn jacht op de ritzege. Hij snelde de renners die voor hem reden stuk voor stuk voorbij. Nairo Quintana moest er 2 kilometer voor de finish als laatste aan geloven. Ook de Colombiaan kon de kopman van UAE Team Emirates niet bijhouden maar finishte op 30 seconden wel als tweede. De Duitser Georg Steinhauser werd derde op 2.32 minuten. Thymen Arensman was met een negende plaats opnieuw de beste Nederlander. Hij moest ruim 3 minuten toegeven op een ontketende Pogacar.

Pogacar gaat met een enorme voorsprong de tweede rustdag van de Giro in. De drager van de roze leiderstrui koestert een marge van 6.41 minuten op Geraint Thomas, de nummer 2 van het klassement. Arensman staat zesde, op 9.45 minuten van de Sloveense lijstaanvoerder.

Leemreize

Richting eerste col van de dag, de Lodrino van de derde categorie, ontstond een kopgroep van twaalf renners. Erachter vormde zich een omvangrijke tweede groep met onder anderen de Fransman Julian Alaphilippe en de Nederlander Gijs Leemreize. Op de Colle San Zeno, serieus klimwerk van de tweede categorie, kwamen de beste klimmers uit de twee groepen samen vooraan. De Italiaan Christian Scaroni kwam als eerste boven voor de Duitser Simon Geschke, die als nummer 2 in het bergklassement achter Pogacar aan de zwaarste bergrit van deze Giro was begonnen.

Richting Passo del Mortirolo vormde zich een groep van zes renners vooraan. Geen van allen vormde een gevaar voor het klassement, Scaroni aasde op punten voor de bergtrui. Op de klim werden de verschillen snel kleiner. Scaroni en zijn landgenoot Giulio Pellizzari kwamen als eerste boven. Een groep van ruim vijftien renners begon aan de laatste grotendeels stijgende 35 kilometer. Op de klim opende Pogacar op 14 kilometer van de finish zijn jacht op de ritzege.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP