Redactie
Redactie Wielrennen 21 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Pogacar behaalt vijfde etappezege in Giro d’Italia

Wielrenner Tadej Pogacar heeft zijn vijfde etappezege in de Giro d’Italia geboekt. De Sloveense klassementsleider van UAE Team Emirates kwam na een chaotische dag solo aan in de ingekorte zestiende rit over een kleine 120 kilometer tussen Spondigna en Santa Cristina, met finish bergop.

De pas 20-jarige Italiaan Giulio Pellizzari eindigde als tweede op 16 seconden, net voor de Colombiaan Daniel Martínez. De nummer 3 van de rit nam de tweede plaats in het klassement over van Geraint Thomas. Martínez heeft een achterstand van 7.18 op Pogacar. Thymen Arensman, de beste Nederlander met de zesde plaats, staat ook zesde in het klassement.

De organisatie besloot dinsdagochtend na aanvankelijk veel onduidelijkheid de route aan te passen. De renners hadden eerder unaniem gedreigd niet van start te gaan vanwege gevaarlijke omstandigheden op de Umbrailpas waar sneeuw en ijskoude regen werden verwacht. De Umbrailpas was vorige week opgenomen in de etappe als vervanging voor de Stelvio, die was geschrapt om lawinegevaar.

Alaphilippe

Julian Alaphilippe, die de twaalfde etappe had gewonnen, had opnieuw een goede dag. De tweevoudig wereldkampioen ging er al snel vandoor in gezelschap van de Italianen Davide Ballerini, Mirco Maestri en Andrea Piccolo. Het kwartet kreeg meer dan een minuut, maar vooral Movistar hield de voorsprong binnen de perken.

Op de Passo Pinei, een lange klim van de eerste categorie, liet Alaphilippe zijn medevluchters achter, terwijl in de achtergrond onder anderen Pelayo Sánchez van Movistar in de aanval ging. Ook Christian Scaroni, Giulio Pellizzari en Ewen Costiou ontsnapten en sloten aan bij Alaphilippe, nadat Sánchez materiaalpech had gekregen.

Alleen over finish

Na een korte afdaling volgde de slotklim Monte Pana, met een gemiddelde stijging van 6 procent, maar met stukken van 16 procent. UAE Team Emirates van Pogacar had zich inmiddels op de kop van het peloton gezet, waarna de klassementsleider er alleen vandoor ging. Hij haalde Pellizzari als laatste van de vluchters in op 600 meter van de finish en kwam daarna alleen over de streep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP