Redactie
Redactie Wielrennen 12 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Olav Kooij boekt zege in negende etappe Giro d’Italia

Olav Kooij keek maanden uit naar zijn debuut in een grote ronde. De 22-jarige sprinter van wielerploeg Visma – Lease a Bike had ondanks zijn jonge leeftijd al 32 overwinningen achter zijn naam. “Dat zijn er veel, maar deze overwinning is een droom die uitkomt”, vertelde Kooij na zijn winst in de negende etappe van de Giro d’Italia.

Kooij hield in Napels de Italiaan Jonathan Milan achter zich. “Dit is ook waar we als ploeg naar op jacht waren. We hebben ervoor geknokt, de ploeg is zeer toegewijd. Ik moet de jongens bedanken voor het feit dat ze mij zo goed in positie hebben gebracht”, zei de renner uit Numansdorp, die eerder dit jaar onder meer twee ritten won in Parijs-Nice.

Het lukte bovendien zonder Christophe Laporte, zijn Franse ploeggenoot die zaterdag door de gevolgen van een eerdere valpartij niet meer van start kon gaan. “Christophe was de man die mij in de laatste kilometers moest bijstaan. We moesten wat improviseren.”

Sterker geworden

Robert Gesink haakte eerder al af bij de Nederlandse ploeg. Daardoor had Visma – Lease a Bike volgens Kooij simpelweg te weinig renners in de slotfase om het gebruikelijke plan te hanteren. “Ik denk dat Alpecin-Deceuninck er met (Kaden) Groves het beste voor lag, maar bij sprinten gaat het niet alleen om kracht maar ook om timing. Dat zat bij mij vandaag goed”, lachte de Nederlander.

Kooij merkte dat hij sterker is geworden, nadat hij in de eerste twee sprintetappes van de Giro duidelijk de mindere was geweest van de Belg Tim Merlier en Italiaan Jonathan Milan. “Toen voelde ik me nog niet op mijn top. Maar we weten dat ik op het hoogste niveau etappes kan winnen als ik in een goede positie zit. Ik ben heel blij dat ik vandaag kon meedoen om de zege. Om dit te doen in mijn eerste grote ronde voelt heel speciaal voor mij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP