Redactie
Redactie Gymnastiek 5 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse turnsters eindigen als zevende in EK teamfinale Rimini

De Nederlandse turnsters hebben de EK in het Italiaanse Rimini afgesloten met een zevende plek in de teamfinale. Elze Geurts, Vera van Pol, Lieke Wevers, Tisha Volleman en Floor Slooff kwamen tot 149,563 punten.

De titel ging naar de Italiaanse turnsters (164,162), die voor de derde keer het beste team van Europa waren. In 2006 en 2022 greep Italië ook EK-goud. Alleen op balk telde bij de Italiaanse ploeg een val van Angela Andreoli mee in het teamtotaal. Verder kende de ploeg, aangevoerd door Europees meerkampkampioene Manila Esposito, geen grote fouten. Voor Esposito was het haar vierde Europese titel deze week. Individueel won ze al goud in de meerkamp, op balk en vloer.

Groot-Brittannië turnde naar zilver (162,162), Frankrijk pakte het brons (158,796).

‘Veel vertrouwen’

Nederland opende op balk, waar Wevers een val incasseerde. Slooff en Van Pol wisten de schade te beperken. Op vloer vervolgde de ploeg zonder grote fouten. Op sprong waren Volleman en Van Pol sterk, maar liet Geurts door een lage moeilijkheidsgraad punten liggen. Aan brug turnden Volleman en Van Pol opnieuw vrijwel foutloos, terwijl Geurts in de problemen kwam na haar ‘paksalto’ en later bij de afsprong.

Van Pol zette op alle vier de toestellen de hoogste score neer. “Als team hebben we helaas te veel fouten meegenomen”, zei ze. “We probeerden per toestel wel weer opnieuw te beginnen, ons te herpakken. Persoonlijk is dat goed gelukt. Het is fijn dat ik zo’n rondje neer heb gezet. Ik krijg hier heel erg veel vertrouwen van.”

Olympische kwalificaties

Geurts baalde na afloop van haar optreden. “Ik had voor het team graag een betere wedstrijd neergezet”, zei Geurts. “Het liep niet zoals ik wilde en kan. Ik voel me mentaal heel goed, dus dat is het niet. Ik heb eigenlijk momenteel geen beter antwoord. Op vloer voelde ik dat ik mijn dubbelhurksalto voorover niet zou redden. Om geen risico te nemen sloeg ik hem over. Op sprong gebeurde min of meer hetzelfde. Ik wilde geen risico nemen en deed daarom een ‘yurchenko’-streksalto in plaats van met dubbelschroef. Brug was een timingsfout.”

Vorig jaar greep Nederland nog brons bij de EK. Van die bronzen ploeg was alleen Van Pol aanwezig in Rimini. De andere vier, Sanne Wevers, Naomi Visser, Eythora Thorsdottir en Sanna Veerman, besloten de EK over te slaan om zich volledig te richten op de olympische kwalificaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP