Redactie
Redactie Gymnastiek 2 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse turnsters halen EK teamfinale in Rimini

De Nederlandse turnsters hebben zich bij de EK in het Italiaanse Rimini geplaatst voor de teamfinale. Elze Geurts, Lieke Wevers, Vera van Pol, Tisha Volleman en Floor Slooff kwamen in de kwalificatie tot 153,995 punten, goed voor de zesde plek. Gastland Italië plaatste zich met 165,296 als eerste voor de finale waarin de beste acht landenteams in actie komen.

In Rimini kwam Geurts tekort voor een individuele finale op het onderdeel sprong. De 29-jarige turnster kwam tot een gemiddelde van 13,033 punten en is daarmee tweede reserve voor de finale. Regerend Europees sprongkampioene Coline Devillard uit Frankrijk plaatste zich als eerste (13,983).

Wevers, die in Rimini haar internationale rentree maakte sinds de meerkampfinale bij de Olympische Spelen van Tokio, kwam alleen in actie op brug (12,933) en balk (12,800). Daarmee kwam ze op die toestellen niet in de buurt van de top acht. “Ik heb mijn taak goed vervuld”, zei ze. “Brug was ik tevreden mee, balk had ik op hoger gehoopt. Maar ik weet ook dat deze ondergrens knap is. Ik weet uit trainingen dat mijn niveau al een treetje hoger kan. Daarmee kan je die balkfinale inrollen. Ik denk dat ik vandaag een half punt heb laten liggen. Het begin was rommelig, maar ik ben goed gefinisht.”

Stabiele start

De ploeg van bondscoach Jeroen Jacobs kende een stabiele start aan brug (39,265). Ook op de overige toestellen nam Oranje, ondanks vallen van Geurts (vloer) en Van Pol (balk) geen fouten mee in het teamresultaat waarbij de beste drie scores per toestel meetellen. “We zijn enorm blij met de teamfinale”, zei Jacobs. “Ze hebben een onwijs goede wedstrijd gedraaid en geen fouten meegenomen. Daar ben ik blij om. Wat we in de voorbereiding hadden bedacht, uitkomen rond de 155 punten, is redelijk goed gelukt.”

De kwalificatie in de meerkamp gold direct als finale. De meerkamptitel werd gewonnen door de Italiaanse Manila Esposito (55,432). Geurts was, ondanks een val op vloer, de beste Nederlandse (50,698) op plek 23 op de ongeschoonde lijst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP