Redactie
Redactie Schaatsen 9 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Jutta Leerdam kiest voor solotraining in aanloop naar Olympische Spelen

Jutta Leerdam heeft er na lang twijfelen voor gekozen om zich los van een schaatsploeg voor te bereiden op de Olympische Spelen van 2026. De 25-jarige schaatsster zegt dat ze dicht bij een overgang was naar Team IKO, die volgens berichtgeving in de media deze week al rond was, maar dat ze toch gekozen heeft voor haar gevoel. “Er zijn te veel signalen dat dit is wat ik wil, dus ik ga het gewoon doen”, schrijft Leerdam op Instagram.

De tweevoudig wereldkampioene op de 1000 meter vertrok na afgelopen seizoen bij Team Jumbo. Toen zei ze al dat ze toe was aan iets nieuws in haar carrière.

Volgens Leerdam was het “50/50” of ze zich zou aansluiten bij een bestaande ploeg of individueel verder ging. “Ik dank alle ploegen waar ik mee heb gesproken en die hebben geprobeerd om het op hun manier werkbaar te maken. Daarom ook echt alle liefde en respect naar Team IKO. Toch, onderaan de streep nam het meer van mij dan wat ik terugkreeg”, staat in het bericht.

Waard

“Uiteindelijk is deze sporttechnische route voor mij het beste dit pre-olympisch seizoen. Een individuele route is niet altijd leuk. Het is vaak stressvol, het is soms eenzaam, maar als ik win, is het het waard. Lukt dat niet, dan heb ik wel mijn gevoel gevolgd en kijk ik als ik hopelijk heel oud mag worden terug op een carrière waar ik trots op ben”, aldus de winnares van olympisch zilver op de 1000 meter in 2022.

Het is verder nog niet duidelijk hoeveel begeleiding Leerdam gaat krijgen in de jacht op nieuwe successen. “Een route met mensen waar ik in geloof is iets wat ik niet kan loslaten”, zegt ze daar alleen over. Leerdam begon eerder in 2020 een eigen ploeg met haar toenmalige vriend Koen Verweij en coach Kosta Poltavets. Die ploeg hield op te bestaan toen ze in 2022 voor twee jaar tekende bij Jumbo, met Jac Orie als coach.

Geen andere schaatsster

Team IKO hoorde donderdagochtend van de beslissing van Leerdam. “En daar hebben we alleen maar respect voor. We hebben gesprekken gevoerd over allerlei aspecten, zoals sportief, commercieel en groepsdynamiek. Dan moet het voor beide partijen echt perfect zijn en dat was in deze situatie niet zo”, reageert Martin ten Hove, die Team IKO leidt met zijn broer Erwin.

De ploeg zegt niet op zoek te gaan naar een andere schaatsster nu Leerdam niet komt. Ten Hove: “Nee, we hebben twaalf sporters en ik denk dat we het goed hebben staan. Jutta had erbij gekund, maar zo staat het ook goed.” Bij Team IKO staat onder anderen wereldkampioene allround Joy Beune onder contract.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP